2024. április 18. (csütörtök) 13:09

Zelenszkij meghívta Orbánt Kijevbe

Orbán Viktor Brüsszelben élőben, több más uniós tagállami vezetővel együtt tárgyalt Volodimir Zelenszkijjel csütörtökön. Az ukrán elnök is részt vett az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozóján, ahol négy csoportra osztva külön-külön egyeztettek vele.
Orbán Ausztria, Horvátország, Bulgária, Szlovénia, Görögország és Ciprus vezetőivel együtt külön találkozott az ukrán elnökkel, ahol a Népszava szerint Zelenszkij meghívta Orbán Viktort, hogy látogasson el Kijevbe.
Több tagállam vezetője járt már Kijevben kétoldalú egyeztetésen. Orbán Viktor kormányfőként nem, de Novák Katalin államfő tavaly novemberben meglátogatta Zelenszkijt.
Megkérdeztük a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy Orbán elfogadta-e az ukrán elnök meghívását. Ha válaszol, frissítjük a cikket.
A Népszava információi szerint a csoportos találkozó körülbelül fél óráig tartott, és fő témája a fegyverszállítás volt, és hogy Ukrajnának milyen fegyverekre van szüksége. A lap szerint Orbán és Karl Nehammer osztrák kancellár azonnal közölte, hogy a kérést lehetetlen teljesíteniük. Nehammer szerint Ausztria semleges ország, Orbán szerint pedig Magyarország pedig kezdettől fogva ahhoz tartja magát, hogy nem küld fegyvereket a háború sújtotta országba.
Volodimir Zelenszkij érkezését az uniós csúcson majdnem mindenki vastapssal fogadta. A kivételek közé tartozott Orbán Viktor, aki azért egy kézfogásra odament az ukrán elnökhöz.
Orbán a találkozóról nyilvánosan annyit mondott: „Meghallgatva az ukrán elnököt, nyilvánvaló, hogy ez a háború elhúzódik. Nem számolhatunk azzal, hogy hamarosan véget ér.” Fegyverekkel nem, de humanitárius eszközökkel segíteni fogja a magyar kormány az ukránokat, mondta.

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…