2024. szeptember 20. (péntek) 16:56

Platina reneszánsz receptjei

Szerző:

Bartholomaeus ​Platina

Cím:

​Platina reneszánsz receptjei

Kiadó:

Helikon

A főzés olyan mint a szex (fólia!!!), fantázia és alapanyag kell hozzá. Platina ezt már 1465-ben tudta, gondolatai 557 év múlva jutott el hozzánk. Egyébként az ő művét tartják a világ első szakácskönyvének. Sokan a gasztronómia Bocacciojának nevezik a szerzőt, nem véletlenül. Az ember újjászületése felszabadulása, élet- és étel öröme a sötét középkor után olvasható ki a receptek és a ajó tanácsok mellett. Együnk (ne zabáljunk), igyunk (mihez mit), élvezzük az ízeket, „mert élni csak így lehet” és legyünk boldogok. Legyen időnk baráti társaságban egy pohár bor mellett falatozgatni. Ehhez kínál útmutatót ez a könyv.

Darida Benedek, a kötet fordító írja a könyv borítón: Kellemes kisérletezést.
És a szerkesztőnek, Cserna-Szabó Andrásnak is van egy megjegyzése: Azért a 77 magyar pacal sem sömmi.