2024. május 18. (szombat) 22:11

A monarchia mozicsászárai

Ernst Marischka

A békebeli K. und K.-ban világra jött testvérpár, Hubert és Ernst Marischka sokoldalú művészek voltak. Rendezőként, forgatókönyvíróként és produceri feladatkörben egyaránt megállták a helyüket. Az Osztrák-Magyar Monarcia felbomlása után mindketten német alkotásokhoz is tudásukat adták: így Hubert a 30-as években a „Marica grófnő”-ben lett igazi mozisztár. Majd „A Noszty fiú esete Tóth Marival” mutatta meg, hogy nem csak családneve „magyarosch”…

Szomszédainknál 2023-ban is a bécsi születésű Marischka testvéreket emlegetik a legelső játékfilm készítőiként. A fekete-fehér, néma alkotás a „nagy” háború küszöbén került a mozikba. „A milliomos nagybácsi” volt az 1912-es produkció sokat sejtető címe. Az idősebb Hubert Marischka (1882-1959) operett tenorként lopta be magát ifjú korában a publikum szívébe. Majd a filmvásznat is meghódította. Színészként, rendezőként, íróként egyaránt sikeres volt. Öccsével, a 60 esztendeje elhunyt Ernst Marischkával (1893-1963) pompásan kiegészítették egymást. Közösen forgatták 1915-ben a „Két barát” című alkotásukat, ám külön-külön is eredményesen dolgoztak.

Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása után mindketten német filmekhez is tudásukat adták: így Hubert a 30-as években a „Marica grófnő”-ben, mint mozisztár, „A Noszty fiú esete Tóth Marival” című produkcióban pedig rendezőként mutatta meg, hogy nem csak családneve „magyarosch”… A tucatnyi szórakoztató, zenés munkája közül Hubert Marischka egyik utolsó alkotása, a Nyugat-Németországban 1954-ben született „Tokaj gyöngye” volt. A 11 esztendővel fiatalabb öcs, Ernst Marischka is számos magyar könyv alapján készített egész estés, hangos filmet. Elég csupán a legendás „Rákóczi indulót” említeni 1933-ból avagy a „Tavaszi parádét” és a „Stradivari”-t 1935-ből. A náci korszakban német-olasz koprodukciókban is sikert aratott az ifjabb Marischka, akinek a második világháború utáni egyik első mozifilmje a Vaszary János (1899-1963) ihletése alapján született „Hazudj igazat!” volt.

A magyar nézők Ernst Marischkát főleg az Erzsébet királynéról (Elisabeth császárnéról) az 50-es években forgatott, romantikus Sissi sorozat rendezőjeként kedvelte meg. A címszerepet Romy Schneider (1938-1982) alakította szívbemarkolóan. A tinédzsersztárból filmdívá érett – tragikus sorsú – osztrák színésznő szeptemberben lenne 85 éves. Hála a televíziónak, szinte nem telik el hét, hogy valamelyik európai csatorna ne tűzné műsorára a Marischka testvérpár hatalmas életművének egy-egy felejthetetlen darabját.

Még több kultmix…
Novella