2024. július 16. (kedd) 08:52

Balhé van az Operaházban

Kemény hangú levélben kérték számon Ókovács Szilveszteren az elbocsátásokat a szakszervezeti vezetők. Szerintük a mostani felmondások valódi célja a megfélemlítés és a megtorlás. Két levelet is írt Ókovács Szilveszternek, a Magyar Állami Operaház főigazgatójának Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének  elnöke és Rotter Oszkár, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének  elnöke.

Úgy tűnik, eddig tartott Ókovács türelme, s bár azt ígérte, nem lesz bosszú, vagyis megtorlás, most elkövetkezett az is, útilaput kötnek azoknak a talpára, akik tavasszal sztrájkolni merészeltek. Akkor olyan volt a helyzet, hogy a főigazgató kénytelen volt engedni, de nem felejtett, s ez egy igazi fideszes nem is hátrál meg – legfeljebb átmenetileg visszavonul.

„A Magyar Állami Operaház munkavállalóinak sokasága ez év márciusában a társadalom részéről elismerést és szolidaritást kiváltó egyhetes sztrájkot tartottak, melynek eredményeképpen kollektív szerződés és a 2024. évre vonatkozó jelentős béremelést tartalmazó megállapodás született.A sztrájkot követő nyilatkozataidban kijelentetted, hogy egyetlen munkavállalónak sem kell tartania a sztrájkban való részvétel miatti retorziótól. Az ígéreted, mint oly gyakorta, most sem tartottad, mivel a sztrájkban részt vevő munkatársadat létszámleépítés ürügyén sok más társával egyetemben elbocsátottad.”

A szakszervezeti vezetők levele szerint: „Az elbocsájtások indoklása álságos, mivel
A VALÓS CÉL A MEGFÉLEMLÍTÉS, A MEGTORLÁS, ÉS AZ EBBEN DÖNTŐK EGY RÉSZÉNÉL AZ ELBOCSÁTOTTAKKAL SZEMBEN TÁPLÁLT ELLENSZENV VOLT.
Amelyben sajnálatosan azon munkatársaid vállaltak oroszlánrészt, akik bár nem sztrájkoltak, sőt közülük a művészeti igazgató nyíltan szidalmazta a sztrájkolókat és a velük szolidáris munkatársakat, mégis a sztrájk legnagyobb haszonélvezőivé váltak, mivel a bérmegállapodásból adódóan a társulat tagjai közül ők részesülnek a legmagasabb összegű bérfejlesztésben. Közben az általuk kiválasztott, elbocsátott munkavállalók zöme kilátástalan élethelyzetbe került, amely miatt egyéni tragédiák bekövetkeztétől is okkal kell tartani.
EZÉRT A MUNKÁLTATÓTÓL A LEGHATÁROZOTTABBAN KÖVETELJÜK, HOGY A LÉTSZÁMLEÉPÍTÉS CÍMÉN FOGANATOSÍTOTT FELMONDÁSOKAT AZONNALI HATÁLLYAL VONJA VISSZA”– írják, a követelésük teljesülése érdekében pedig kollektív munkaügyi vitát kezdeményeznek. Az egyeztető eljárás első tárgyalási időpontjául 2024. július 1-jét jelölték meg. Ha az egyeztetések nem hoznak eredményt a törvényben előírt határidőn belül, akkor a munkaügyi vitát lezáró megállapodásig ismét sztrájkfelhívást fognak kiadni.
Az elbocsátottak között van Aczél András, aki szintén pályázott tavaly az Operaház főigazgatói posztjára.

Még több kultmix…
Novella