2024. június 15. (szombat) 13:43

Benkő Péter Jávor és Smaragd bűvöletében

Benkő Péter

Budapest – Annavölgy – Kétszeresen is jubilált tavaly Benkő Péter Jászai Mari-díjas színész, aki 75. évébe lépett és századszor bújt Jávor Pál bőrébe.
A művész nagy lóbarátként is ismert, annavölgyi tanyáján már csak Smaragd nyerítése hívogatja hajnalonta. A matuzsálem korú négylábú 34 évesen kedveskedik gazdájának – emberi léptékkel számítva ez már belépést jelent a „százasok” klubjába –, aki szeretetével, gondoskodásával, és – ahogy fogalmazza –, szolgálatával igyekszik meghosszabbítani életét.
– Smaragd nálam született 1988-ban. A miénk már igen hosszú házasság, nagyon-nagyon szeretem, vigyázunk rá… – mondja elcsukló hangon, hiszen az évtizedek alatt már nagyon sok kedves lovától kellett elbúcsúznia.
Belvárosi szülöttként, honnan ez a legendás lóimádata? – kíváncsiskodunk, amire így válaszol:
– Iker csillagjegyben születtem, a szabadság, a levegő, a száguldás jegyében. Biztos innen származik rendíthetetlen lószeretetem, meg onnan, hogy hiába belvárosi vagyok, éveket töltöttem gyerekkoromban vidéken, állatok közt. Hogy miért ilyen mély és testvéri a vonzalmam, miért érzek falkabeli tiszteletet irántuk, nem tudnám megmondani, de az tény, hogy igen sokat tanultam, tanulok tőlük. Például bölcsességet és megegyezést. Mert a lóval csak megegyezni lehet. Egy lovásznak ismernie kell a nyelvüket, mert ők ismerik a miénket. De jó volna velük egy jót beszélgetni…

Benkő Péter
„Sokat tanultam a lovaktól, bölcsességet és megegyezést”

Idős lovával, Smaragddal próbál is beszélgetni, hiszen sokat van vele együtt. Róla azt is elárulta, hogy nemcsak okos, de mély érzésű is, mert amikor évekkel ezelőtt meghalt a húga, Rubint, depresszióba esett és nem evett, nem ivott, majd belepusztult a bánatba. Ám kapott tőlük egy párt, és akkor – meséli – „hál istennek helyre állt a lelki világa, boldog lett”.
A népszerű színészről közismert, mást is köszönhet a lovaknak a bölcsességen és a megegyezésre törekvésen kívül.
– Klaudiát, a csodálatos páromat köszönhetem nekik, ezért nem tudok elég hálás lenni ezért. Lovagolni tanítottam itt a tanyámon és egymásba szerettünk. Már több mint egy évtizede élünk együtt boldogságban.
Közösen vigyáznak Smaragdra. Azt is megtudjuk a művésztől, hogyha belép az istállóba, olyan érzése van, mintha templomban járna.
– Ha ott vagyok – mondja –, a csend, a nyugalom vesz körül. Az elcsendülés időszakára nagy szükségem van, különösen a színházi évadban. Nemrég léptem fel századszor Jávor Pál szerepében. Évek óta igyekszem megformálni alakját a színpadon. Nagyon szeretem őt, mert remek színész, igazi sármos pasi volt, a nők bálványa, aki rokonszenves figuraként ízig-vérig úriember volt a filmvásznon, a színpadon és az életben.
S, aki híres volt mulatozásairól is. Ön is szeret mulatni?
– Annyira nem, igaz édesapám Benkő Gyula (színész – a szerk.) sem. Fiatalabb koromban azért néha rágyújtottam egy-egy nótára baráti társaságban. A 75. születésnapomat Klaudiával és Smaragddal meghitt csendességben töltöttem, ugyanilyen meghittségre vágyunk, itt Annavölgyben a hétköznapokon is…

Még több kultmix…
Novella