2024. május 20. (hétfő) 10:53

Berlin: filmfesztivál és ITB

A 2020 végén felavatott új berlini légikikötő vendégeit számos meglepetés várja e hetekben a Spreenél. Január 29-ig zajlik a Zöld Hét {Internationale Grüne Woche} elnevezésű mezőgazdasági, élelmezési vásár – mintegy hatvan ország, köztük hazánk résztvételével. Februárban nemzetközi mozi show, a 73. Berlinale, márciusban pedig a rangos idegenforgalmi szakvásár az ITB {Internationale Tourismus-Börse 2023} csábít százezreket az NSZK legnépesebb városába.

A frissen átadott, az Unter den Linden alatt is suhanó U5-ös metrójárat szerelvényei immáron a Museumsinsel nevű megállónál is lefékeznek, noha hónapokig átsuhantak ott. A Múzeumszigetnél Berlin legendás öt, régi gyűjteményén kívül egy hatodikkal is megismerkedhetnek az érdeklődők. A közelmúltban nyílt meg ugyanis a Humboldt Forum. A Berlini Kastély Alapítvány jóvoltából emelt gigantikus épületegyüttes egy úgynevezett „Universalmuseum”-nak ad otthont. Ott, ahol a felrobbantott Hohenzoller Schloss romjain az NDK Népi Kamarája felépült – kőhajításnyira a Humboldt Egyetemtől – komoly szanálások kezdődtek a berlini fal leomlása után.
A magyar turista is meglepődhet 2023 nyarán, hogy Erich Honecker „lámpaboltnak” becézett egykori korszerű parlamentje sehol sincs már. Bő egy évtizede azon a történelmi telken rajtolt a nem mindennapi vállalkozás: a múlt emlékeit is idéző modern palota beillesztése a Múzeumsziget, a Berliner Dom és az Unter den Linden történelmi együttesébe. Remek munkát végeztek a tervezők, a mérnökök és a melósok! Anno én is ott aggódtam, midőn viharos szélben a Forum megkoronázásaként keresztes kupola is került a kastélyra. Naná, hogy a javarészt ateista berlini polgárok nagyot vitatkoztak e „demokratikus keresztelőről”. Ám hamar megszerettük a csillogó, elegáns atrakciót a felújított Állami Operaház szomszédságában. A hétvégente arrajárókat Művész Piac (Kunstmarkt) is várja kőhajításnyira a tatarozás alatt lévő Pergamon Múzeumtól!

 

Még több kultmix…
Novella