2024. június 15. (szombat) 12:17

Berlinale: több, mint 280 ezer néző

Berlinale

A vasárnap este záródó berlini 73. Nemzetközi Filmfesztivált péntekig már közel 300 ezren keresték fel. A jó hangulatú mustra két főszereplője Ukrajna és Irán. Amint arról már beszámoltam, február derekától világsztárok lepték el Európa szívét. A seregnyi remek filmet és sorozatot jegyző Steven Spielberg, aki decemberben 76 gyertyát fújhatott el születésnapi tortáján, pótajándékképpen kedden „Honorary Golden Bear”-rel gazdagodott.

Addig is amíg február 26-án végetér a 73. Berlinale, lássuk mely’ színészek, rendezők, zenészek, sportolók tették tiszteletüket a Spreenél? A 3,8 milliós metropoliszba dolgozni hívták meg Kristen Stewartot Kaliforniából. A kamera előtt és mögött egyaránt otthonosan mozgó 33 éves filmcsillag az EU egyik legrangosabb A-kategóriás mozi mustráján a nemzetközi zsűri munkáját irányította e napokban. Tizenkilenc versenyfilm közül kell kiválasztaniuk a legjobbakat. A hajdani teniszcsillag Becker mellett – a Marlene-Dietrich-Platzon – sokat fotozták Anne Hathawayt, Peter Dinklaget, Anaïs Demoustiert is. Az autogram-vadászok permanensen hegyezik cerkájukat, hiszen Berlinbe röppent John Malkovich, Sean Penn, Bono, Cate Blanchett, Franz Rogowski, Helen Mirren, Fan Bingbing, Willem Dafoe, Sandra Hüller, Paula Beer, Vicky Krieps, Sydney Sweeney, Felix Lobrecht is.

Szóval az Internationale Filmfestspiele ismét a német főváros kulturális ünnepe volt. Az idén is, mintegy 300 ezer nézőt csábító A-kategóriás mustrán jó négy évtizede adnak át Életmű-díjat. Lássuk mely’ művészek részesültek eddig a „Goldener Ehrenbär” elismerésben!? A metropolisz nyugati felében az 50-es évek elején rajtolt nemzetközi bulin Életmű-díjat 1982 óta ítélnek oda egy-egy filmesnek. A Renée Sintenis szobrásznő alkotta mackó első példányát – a negyedszázada Beverly Hillsben elhunyt – amerikai mozicsillagnak, James Stewartnak ítélte a zsűri. A második aranyozott medve figurát színészi munkásságáért 1988-ban a brit Alec Guiness vehette át. A következő kitüntetett, az ukrán-román gyökerű, viszonylag fiatal Dustin Hoffman volt 1989-ben. A hollywoodi sztár a közelmúltban ünnepelte 85. születésnapját, s imádja a Spree-metropoliszt. A berlini falomlás utáni első fesztiválon (a többszörös Oscar-díjas) Oliver Stone gazdagodott egy csillogó állatkával. A sikeres amerikai rendező, forgatókönyvíró és producer gyermekkora nyarait Franciaországban töltötte a nagyanyjánál. Így már fiatalon megismerkedhetett az európai mozik választékával, no meg a francia nyelvvel! A Berlinale Életmű-díjának következő átadására 1993-ig kellett várni. Akkor két zseniális művészt, Billy Wildert és Gregory Pecket ünnepelte a zsűri és az újraegyesült metropolisz publikuma. Annyi férfi után, első nőként Sophia Loren kapott „Goldener Ehrenbär”-t, majd ’95-ben Alain Delon. A sztorit hamarosan folytatom!

Még több kultmix…
Novella