2024. május 20. (hétfő) 12:09

Filmekkel és koncertekkel várja az Észt hét a közönséget

Észt hét

Filmeken, könyveken és zenén keresztül ismerheti meg közelebbről Észtország kultúráját a közönség március 18. és 26. között a Budapesten rendezett Észt hét keretében.

Az Észt hét március 18-án az Opus Jazz Klubban, egy háromnemzetiségű trió koncertjével veszi kezdetét. Kirke Karja észt zongorista, Étienne Renard francia nagybőgős és Ludwig Wandinger német dobos a szabad improvizáció és a kortárs zeneszerzés eszköztárát használják előadásukban – olvasható az Észt Intézet MTI-hez eljuttatott közleményében.
A filmek sorát a Melchior, a patikárius című film nyitja március 23-án a Művész Moziban. A kosztümös krimi alapja Indrek Hargla észt író magyarul is megjelent regénye. A történet a középkori Tallinnban játszódik, ahol a fiatal Melchior egy hős lovag gyilkosa után nyomoz.
Szintén irodalmi mű feldolgozása Az ifjú elvtárs című film, amelyet március 24-én vetítenek a Kino Café Moziban. Leelo Tungal észt írónő önéletrajzi ihletésű regénye, és a belőle készült film egy kisgyermek szemével, és sorsának alakulásán át idézi meg az 1950-es évek szovjet-észt valóságát, egy Szibériába elhurcolt anya nélkül maradt család, apa és lánya küzdelmeit. A történet bepillantást enged egy kisgyermek gondolkodásába, képzelődéseibe, szorongásaiba és félelmeibe. A vetítés előtti könyvbemutatón a film alapjául szolgáló regény-trilógia második és harmadik, magyarul megjelenő részével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.
Az egyórás animációsfilm-válogatásba öt alkotást mutatnak be. Ezekben szó lesz az európai temetkezési szokásokról, egy ugató lakásról, a rallyról, a tarlórépákról és a genetikai kódrendszerről is. A filmeket március 25-én a Kino Café Moziban vetítik.
Ugyanitt lesz látható még március 25-én Az éjszaka gyermekei című, három lánytestvér kalandjairól szóló vígjáték, másnap pedig a tavalyi év legjobb észt játékfilmje, a Sivatag zárja az idei Észt hetet. A film a Sínai-félszigeten játszódik, ahol egy kiküldetésben lévő nyugati újságírónőt foglyul ejtenek és a sivatagba hurcolnak. A nő beleszeret az őt elrabló palesztin férfiak egyikébe, ezáltal még nagyobb veszélybe kerül.
A programsorozathoz kapcsolódva az Észt Intézet és az Észt Köztársaság Budapesti Nagykövetsége idén is meghirdeti a szokásos gyerekrajzpályázatát három korosztályban. Mivel 2023-at Észtországban a mozgás évének nyilvánították, a pályázatra a sport és a testmozgás témájában készült alkotásokat várnak május 15-ig.

Még több kultmix…
Novella