2024. június 15. (szombat) 12:39

Gyimesi és moldvai csángó mesék

Egy asszony két vétkecskéje címmel jelent meg pár esztendeje a budapesti Fekete Sas Kiadónál Kóka Rozália kötete. A jó 300 oldalas, bukovinai székely, gyimesi és moldvai csángó népi szerelmes történetek, mondák gyüjteménye 2023 elején is izgalmas, szívet melengető kortörténeti olvasmány. Messze még március, április!

„Egy asszony két vétkecskéje – népi szerelmes történetek, mesék, mondák, legendák eredeti gyűjtések alapján”, olvashatjuk a budapesti könyv beharangozójában. A tavasszal 80. születésnapját ünneplő szerző nem más, mint Kóka Rozália, a Népművészet Mestere. A Magyar Örökség díjas mesemondó, a Magyar Művészeti Akadémia tagja „ezúttal felnőtteknek szóló, a nő-férfi kapcsolat témakörét felölelő, bukovinai székely, gyimesi és moldvai csángó történetekkel kedveskedik“. Péter László illusztrációi mesteri módon illeszkednek a legendák, hiedelemtörténetek világához.

„A hol szomorú, hol víg históriák zöme (kivéve a kötet néhány, balladaian tragikus epizódját!) azt bizonyítja, hogy igenis megbízható szivárvány a szerelem. Az embernek az életörömmel, életigenléssel kötött, el nem pusztítható, meg-megújuló szövetsége. Így és ezért – ha van értelmünk és szívünk a megértésre – lehet igazi könyvsláger az Egy asszony két vétkecskéje” – írja bevezető esszéjében Petrőczi Éva.

Még több kultmix…
Novella