2024. április 23. (kedd) 07:03

Jótékonysági futóverseny és családi nap a Budakeszi Vadasparkban

Budakeszi Vadaspark

A vadmacskák megmentéséért jótékonysági erdei futóversenyt és családi napot szervez a Budakeszi Vadaspark május 20-án.

A Budakeszi Vadaspark a Pilisi Parkerdő támogatásával szervezi meg a jótékonysági programot, amelynek bevételét a Vadmacska Fajmegőrzési Program finanszírozására fordítják majd – közölte pénteken, a vadvilág világnapján a Pilisi Parkerdő Zrt. az MTI-vel.
A verseny a Budakeszi Vadasparkból indul május 20-án reggel. Az óvodásokat és a kisiskolásokat a Süni, valamint a Mosómaci futam 350 méteres távjára várják, az idősebb gyerekek a 2000 méteres Aranysakál távra nevezhetnek. Egy felnőtt és egy gyerek jelentkezhet a 350 méteres családi futásra, a gyakorlottabb sportolók pedig a négy, tizenkettő és huszonegy kilométeres szakaszokat, vagy a háromszor hét kilométeres váltót teljesíthetik. A nevezéseket május 13-ig, az erdeifutas.hu oldalon várják.
A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a vadvilág világnapja idén kettős jubileum: éppen ötven éve írták alá a veszélyeztetett vadállatok kereskedelméről szóló egyezményt, és tíz éve nyilvánította az ENSZ közgyűlése a vadvilág világnapjává március 3-át.
Mint írják, a világnap minden évben egy-egy fő téma köré szerveződik, idén a vadvédelmi együttműködések állnak a középpontban. A Pilisi Parkerdő, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága és a Budakeszi Vadaspark Vadmacska Fajmegőrzési Programja ilyen együttműködés, hiszen a három szervezet által 2021-ben indított Vadmacska Fajmegőrzési Program célja az 1974 óta védett, 2012-óta fokozottan védett európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) kutatása, fennmaradása és védelme.
A vadmacska genetikai tisztaságának feltérképezése, rejtőzködő életmódjának tanulmányozása és a faj védelme az erdei ökoszisztéma szabályozása, valamint a biodiverzitás megőrzése érdekében is fontos. Az olyan őshonos ragadozófajok, amilyen a vadmacska is, fenntartják az élőhelyeken kialakult ökológiai egyensúlyt, és eltűnésük vagy populációjuk jelentős csökkenése komoly károkhoz vezethet – hangsúlyozzák a közleményben.
A Budai- és Visegrádi-hegységben tizenegy kihelyezett vadkamera segítségével célzottan vizsgálják a vadmacskák előfordulását, a populációkat és a megfigyelhető hibridizációt. A területen a vadmacskaállomány keveset kutatott és nagyon zavart, hiszen az ember ezen a területen mindenhol jelen van.
A vadvilág nemzetközi napjának célja felhívni a figyelmet a Föld vadon élő állat- és növényvilágának sokszínűségére, továbbá mozgósítani a társadalmakat a veszélyeztetett állat- és növényfajok fokozottabb védelme és megőrzése érdekében. Az egyezményhez 1985-ben csatlakozott Magyarország is, ahol megközelítőleg kétezer védett és majdnem háromszáz fokozottan védett állat- és növényfaj él.

Még több kultmix…
Novella