2024. július 22. (hétfő) 09:05

Kizsigerelik az énekeseket az Operában?

Rost Andrea

Méltatlanul kezelik, kizsigerelik az énekeseket a budapesti Operában, akik mégsem mernek kiállni magukért, mert sokan lekötelezettjei a jelenlegi vezetésnek. Többek között erről is beszélt Rost Andrea Veiszer Alinda műsorában. Rost az Opera Wagner-előadásaira hivatkozik, amit három-négy egymást követő este is változatlan szereposztással játszottak, ami rendkívüli mértékben megterheli az énekeseket.

A Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas operaénekes azt mondta, ezért is döntött úgy, hogy egyelőre „jegeli kapcsolatát” az Operával, de ha mindkét fél számára elfogadható feltételekben állapodnának meg, akár már a következő évadban újra fellépne ott. Bár az interjú után meglepő lenne, ha Ókovács főigazgató bármilyen szerepre is felkérné, de ezt bizonyára az énekesnő is tudja.

Rost örülne, ha a művészeti intézményekben több nő kerülne vezető pozícióba – az Opera igazgatói posztjára is ezért pályázott. Művészet és politika viszonyáról azt mondta, nem akar  politizálni, inkább a művészi kiteljesedés egyéni lehetőségeit keresi. Tagságát ugyanakkor felfüggesztette a Magyar Művészeti Akadémiában a volt elnök, Fekete György korábbi nyilatkozatai miatt.

 

Még több kultmix…
Novella