2024. május 18. (szombat) 16:22

Mesteri science-fiction: Géncsapda

Géncsapda

Novemberben jelenik meg Blake Crouch Géncsapda című mesteri sc-fije az Agave Kiadó gondozásában. A szerző egyik korábbi művéből készült tévésorozat némelyik epizódját Antal Nimród rendezte az Egyesült Államokban.

Logan Ramsay eleinte nem is biztos abban, hogy bármi megváltozott. Csak egy kicsit… okosabbnak érzi magát. Jobban tud koncentrálni. Több dolgot képes egyszerre elvégezni. Gyorsabban olvas, hamarabb megjegyez mindent, kevesebb alvással is beéri.

De végül már ő sem tagadhatja: valami történt az agyával. A testével. Teljesen másképpen kezdi látni a világot és a körülötte lévőket – még azokat is, akiket a legjobban szeret.

Az az igazság, hogy Logan genomját módosították. És nem véletlenül őt választották ki erre a célra. Az indítéknak múltja legsötétebb időszakához és egy rettenetes családi örökséghez van köze.

És még rosszabbá teszi a helyzetet, hogy ami vele történik, az csak az első lépése egy jóval nagyra törőbb tervnek; egy olyannak, amely az egész emberiséget akarja ugyanilyen módon megváltoztatni – de borzalmas áron.

Az új képességei miatt Logan az egyetlen ember a világon, aki képes megállítani a már mozgásba lendült fogaskerekeket. De ahhoz, hogy ezt a háborút megnyerhesse, ismét át kell változnia. Talán már nem is emberré.

És harc közben óhatatlanul is felmerül benne a kérdés: mi van, ha az emberiség jövője tényleg azon múlik, hogy képes-e befolyásolni a saját evolúcióját?

A Géncsapda a maga bensőséges nézőpontjával, mégis egyetemes tanulságaival egy ember izgalmas átváltozásának remekül felépített, fordulatos története, ami ugyanakkor arra késztet minket, hogy elgondolkozzunk emberi mivoltunk korlátain – és a bennünk rejlő határtalan lehetőségeken.

 

„Magával ragadó, teljesen beszippantja az olvasót a zseniális, közeljövőbeli világával és hibátlan történetvezetésével. Nem is annyira együtt érzünk benne a főszereplővel, mint inkább egyenesen a bőrébe bújunk.”

Diana Gabaldon

 

„Az első oldaltól kezdve nyilvánvaló, hogy egy mesteri történetmesélő kezébe kerültünk. A Géncsapda hol rejtélyes, hol lenyűgöző, hol mélyen megindító – magának az emberi létezésnek a természetét járja körül.”

Alex Michaelides

 

„Fantáziadús, tökéletes ritmusú és rendkívül szellemes. A Géncsapda a letehetetlen thriller és az intelligens sci-fi közötti keskeny határvonalon egyensúlyozik. Egy újabb ütős olvasmány Blake-től.”

Andy Weir

 

„Az utánozhatatlan Blake Crouch ismét teljesen lenyűgözött. A Géncsapda több egy csavaros thrillernél; egy szirén az éjszakában, ami arra figyelmeztet mindnyájunkat, hogy milyen veszélyes Istent játszani az emberi fajjal.”

Justin Cronin

 

A szerzőről: Blake Crouch 1978-ban született az észak-karolinai Statesville-ben. Angolból és kreatív írásból diplomázott Phi Beta Kappa minősítéssel 2000-ben az Észak-Karolinai Egyetemen. A novelláit gyakran közölte többek közt az Ellery Queen’s Mystery Magazine és az Alfred Hitchcock’s Mystery Magazine. Az első regénye 2004-ben jelent meg, amit azóta több mint tizenöt másik követett. Crouchot mostanra a huszonegyedik századi amerikai thriller egyik legnagyobb tehetségének tartják, a munkatempóját Stephen Kingéhez hasonlítják. A művei gyakran szerepelnek a Kindle top 10-es bestseller listáján, és nem egynek elkeltek már a megfilmesítési jogai is. A leghíresebb és legnépszerűbb munkái a Sötét anyag, a Hamis emlékek és a Wayward Pines-trilógia; utóbbit televízióra alkalmazta a Fox, a sorozat egyes részeit pedig olyan elismert rendezők jegyzik, mint M. Night Shyamalan és Antal Nimród.

Blake Crouch új regénye Géncsapda címmel jelent meg 2022 nyarán, a megfilmesítési jogokat pedig Steven Spielberg produkciós cége, az Amblin vette meg.

Még több kultmix…
Novella