2024. július 16. (kedd) 08:17

Nagy Ervin nem hezitál

Nagy Ervin

Nagy Ervin a 444-nek adott interjút Magyar Péterrel való kapcsolatáról, a Tisza Párt kilátásairól, valamint értelmiség és politika viszonyáról. A Magyar mellett nyilvánosan elsőként kiálló színész szerint a politikus „olyan ritmust diktál, hogy azután csak szalad az ember és megpróbál valahogy csatlakozni. Most kezdünk csak olyan dolgokról beszélgetni, amelyekről emberek akkor szoktak, amikor összehaverkodnak.”

Nagy Ervin  máshogy ítélte meg Magyar Rónai Egonnal és az ATV-vel lezajlott csörtéjét, amit el is mondott Magyarnak. „Túl volt fűtve a politikai kemence minden szempontból és minden oldalról. Én most azon dolgozom, hogy valami módon béküljenek ki a felek” – mondja Nagy, akinek tetszik, hogy Magyar néha tud bocsánatot kérni. Szerinte ez is azt mutatja, hogy „bár terminátornak látszik, azért ő is egy ember.”

Nagy szerint Magyar Péter nem fog olyan változáson – megfogalmazása szerint „borzalmas hanyatláson” – átmenni, mint Orbán Viktor az elmúlt évtizedekben. „Ha ennek csak apró jeleit is látom, jelezni fogom neki. Jelenleg ennyit tudok tenni, hogy megmondom neki, ha valamit nem tartok jó iránynak.”

A színész szerint katasztrofális helyzetben van a magyar kultúra. és amikor a riporter rákérdez, hogy elvállalná-e a kulturális tárcát, ha úgy adódna, nem hezitál sokat „Van rá érkezésem”.

„Főnök úr látványosan leszarja, legfeljebb a tönkretétele érdekében tesz lépéseket; »Üssétek-verjétek a belvárosi értelmiséget«, kábé ennyit gondol róla. »Hozzátok őket minél lehetetlenebb és méltatlanabb helyzetbe. Néha bazseváljatok a külpolitikának is, hiszen Európa igazi védői mi vagyunk, úgyhogy jó lenne ennek egy kicsit aláciterázni«. Szerintem többet tényleg nem nagyon gondol róla, maximum műkönnyezik egy kicsit a békemenet diákszínjátszó körének háborús giccsparádéján. Aztán úgy »történülnek« a dolgok, hogy még egy szerencsétlen kultuszminiszterünk sincs. Központosítanak, szakemberhiány van és még azt is Vidnyánszky Attila akarja megmondani, hogy ki legyen az igazgató mondjuk a Pécsi, vagy Szegedi Nemzeti Színházban és ott mit játszanak. Szóval teljes agymenés. Úgy képzelik, hogy joystick-kal lehet irányítani a kultúrát, egy pöffeszkedő nemzeti színházas bőrfotelből. Ez pokoli. Azért vagyok itt, azért másztam bele a politika ingoványába, hogy megpróbáljak hozzájárulni a változáshoz, hogy a következő generációnak már ne ezen a csatatéren kelljen felnőnie.”

Még több kultmix…
Novella