2024. június 15. (szombat) 12:05

Nonstop zene

Oláh Krisztián Quartet

Március 3-án mutatja be legújabb nagylemezét az Oláh Krisztián Quartet a Magyar Zene Házában. A Music for 24/7 címre keresztelt albumot a kvartett a brit TRYPL Horns fúvós trióval közösen állította össze, a zenekarvezető Oláh Krisztián kompozíciói alapján. A két formáció a Zene Háza színpadán is közösen fog játszani, az új lemez pedig a koncert napján lesz kapható először fizikai formátumban. Az albumot a fiatal művész Szakcsi Lakatos Béla emlékének ajánlja.
Oláh Krisztián zongoraművész 2019-ben hívta életre kvartettjét, amelynek március 3-án jelenik meg a harmadik nagylemeze. Az építkezés megfontolt és rendkívül tudatos, a kompozíciókat szerzőként jegyző Oláh Krisztián egyfajta jelzőtáblaként tekint a most elkészült anyagra. Az elmúlt évben főszerepet játszott a korábbi határok feszegetése és új utak kutatása, míg az eddig járt ösvények között gondosan rendet vágott.
„Továbbra is sok időt szentelek az elmúlt évszázadok zenei örökségének megismerésére, azonban fontos lett mellette, hogyan rezonál most a világunkban, amit alkotunk – hogy tudok olyan formában megszólalni a saját nyelvemen, mely 2023-ban teljes mértékben átélhető” – mondja Oláh Krisztán a jelenlegi alkotói szemléletéről.
Az új utak keresésének jelentős állomása a kvartett találkozása a brit TRYPL fúvós trióval, akikkel közösen alakították ki a március 3-án megjelenő lemez hangzását. Márpedig a hét szám témájában is széles spektrumot jár be: helyet kapott benne Szerb Antal Gubbioja, Orléans és tengerentúli névrokona, Liszt-darab köré épített fantázia vagy a hűvös és kimért városi atmoszféra – de külön blokkban ragadja ki a múlt század kolosszális szerzőinek motívumait is eredeti kontextusukból.

Még több kultmix…
Novella