2024. május 20. (hétfő) 10:51

Organikus-absztrakt

Seres László

Seres László Miskolcon élő festőművész munkássága az 1960-as években indul, amikor is (részben az ifjúkori barát, Kondor Béla hatására) organikus-absztrakt, szerkezetes rajzokat készít. A Képzőművészeti Főiskola második éve után két évet az USA-ban tölt, New Yorkban tanul, ahol megismerkedik az akkor már legendás művészek képeivel az absztrakt expresszionisták hatalmas festményeivel. A 70-es években festett megdöbbentően korszerű, és itthon szinte teljesen társtalan képei annak idején teljesen visszhangtalanok maradtak, igaz, nem is szerepeltek semmilyen budapesti kiállításon, csak Miskolcon. E képeket „sajnos” majdnem mind megvásárolták az 2008-as MissionArt kiállításon, egyikük – az akkor nagyon magasnak számító áron -, másfél millió Ft-ért kelt el. Ugyanez a festmény a tavaly decemberi Kieselbach árverésen 5.500.000.- Ft-os leütési árat ért el. A 2008-as kiállítás revelációként hatott Budapesten, néhány kritika alaposan felmagasztalta az akkor kiállított műveket.
Mostani, Korai és újabb művek (1964-2023) című kiállításon egyszerre láthatunk számos e korszakban, tehát a 60-as, 70-es években készült művet, valamint néhány, az utóbbi években született festményt és tusrajzot. Számunkra megdöbbentő az a fiatalos teremtő erő, amely ezekből a friss képekből sugárzik, és hogy milyen szoros a kapcsolat a mai és az 50 évvel ezelőtt készült művek között. Seres életműve szakaszolható ugyan, de másoktól eltérően nem osztható más és más fajta stílus, vagy képtikus váltakozására, ilyen szempontból művészete homogenitást mutat. Fő ideája, saját magának megfogalmazott ars poetikája a NON EGO.
„Most, amikor festek, ki akarom és ki is tudom kapcsolni a múlt tapasztalatait, egy festő marad csak – Én. Az ego nélküli Én. Azt festek, amit abban a pillanatban érzek, olyan mélyen és őszintén, amennyire képes vagyok. A kontaktust keresem. Mi a művészet? Az objektív megtalálása, melyhez az út a szubjektíven keresztül vezet. Önmaga a művészet objektív, ezért van értéke.” –vallja a festészetről a művész a
Seres László kiállítása MissionArt Galériában (1055 Budapest, Falk Miksa u.30) március 17-ig látható.

Még több kultmix…
Novella