2024. március 03. (vasárnap) 00:06

Szék a múltban és a jelenben

Az első Kossuth- és Prima Primissima-díjas Korniss Péter (Kolozsvár, 1937) a magyar fotográfia egyik meghatározó alkotója. Páratlan munkássága fotótörténeti és művészi jelentőségét kiemelkedővé teszi annak gazdagsága, egyedi látásmódja és folytonosan megújuló volta. A több mint ötven évet felölelő Korniss életmű elénk tárja a kelet-európai régióban történt társadalmi változásokat, a globalizáció visszafordíthatatlan nyomait és a vidéki, falusi közösségek átalakulását.

A hazai közönség utoljára 2017-ben láthatta Korniss műveit a Magyar Nemzeti Galériába és a Várfok Galériában, majd bukaresti Román Nemzeti Szépművészeti Múzeumban, a római Museo di Roma in Trastevere-ben, a kolozsvári Szépművészeti Múzeumban, a szentpétervári Rosphoto Fotográfiai Múzeumban és a párizsi Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ és a Galerie Keller közösen megrendezett tárlatán.

Várfok Galériában megnyílt, Hosszú Úton, Szék 1967-2022 című kiállítása és a Bookart Kiadó gondozásában megjelenő könyve a folyamatosan gyarapodó pálya gyújtópontjára, az erdélyi falura, Székre fókuszál. Korniss 1967-ben jár először Széken, itt szembesül a hagyományos falusi közösségek még élő és gazdag kultúrájával, és pályáját annak szenteli, hogy ezt a hamarosan eltűnő világot megörökítse a Kárpát-medence több területén is a következő nemzedékek számára. Szék így mindennek a kezdete, az eredet, ahova az elmúlt évtizedekben Korniss rendszeresen, mind a mai napig visszajár. Az ötvenöt évet felölelő széki munkája a magyarországi fotótörténet leghosszabb fotóprojektjének tekinthető és még világviszonylatban is párját ritkítja. Bemutatja a múltat, első, táncházban, fonóban készült képeit és a jelen globalizálódott, modernizált világát ábrázoló fotográfiáival. A kiállítási anyag különleges voltát adja, hogy ez az első, kizárólag színes fotográfiákat felvonultató Korniss kiállítás és a legnagyobb részét az elmúlt két évben készített művek alkotják!

A kiállítás a Várfok Galériában (1012 Budapest, Várfok u. 11.) május 13-ig látható.

Még több kultmix…
Novella