2024. június 17. (hétfő) 23:10

Tavasz a FüSzi-ben

Országépítők

Fergeteges vagy éppen szívszorító produkciókkal várja az érdeklődőket a Független Színház Magyarország csapata a kilencedik kerületi Páva utca 30. szám alatt található FüSzi-be. Roma és nem roma alkotók előadásai kerülnek a színpadra, mindazoknak, akik szeretnek új világokat megismerni, és nem riadnak vissza attól, hogy felülvizsgálják saját nézeteiket.

Elsőként március elején a több külföldi fesztivált megjárt Országépítők c. punkoperát látták az érdeklődők. A Balogh Rodrigó és Illés Márton által írt és rendezett zenés darab három nemzedék küzdelmein keresztül meséli el a szocialista, majd a kapitalista Magyarország társadalmi változásait tégláról téglára. A történelmünk láthatatlan építőit megéneklő produkcióban a nyelv közös, a távolság mégis áthidalhatatlannak tűnik az eltérő generációk között. Az Országépítők megírását valós események és személyek inspirálták, ugyanakkor a fikciónak is bőven maradt tere. Mit tarthat meg és miről kell lemondania egy cigány embernek, hogy helyet kaphasson a többség asztalánál? Milyen hatással lehet családi és személyes kapcsolataira a siker?
Író-rendező: Balogh Rodrigó és Illés Márton
Játsszák: Csányi Dávid, Farkas Ramóna, Nemcsók Nóra, Szegedi Tamás

Március 14-én rendhagyó bemutatónak ad otthont a FüSzi. A hamarosan egyéves BÜFÉ Színjátszókör legújabb előadásában egy konzervatív keresztény család hétköznapjai tárulnak fel. Központban a családon belüli összetartás, a szeretet és a béke vagy épp ezen fogalmak mögött megbúvó képmutatás áll. Hogyan lesz valaki számára tökéletesen közömbös a mindennapi bántalmazás? Milyen lehet az a családi idill, ahol fel kell hangosítani a rádiót?
Játsszák: Gyányi Zsófia, Berkes Eszter, Smith Nikolett, Smith Noémi, Veress Gabriella, Nemcsók Nóra, Szegedi Tamás András

Hét krajcárMárcius 21-én és 22-én, Móricz Zsigmond novellája alapján született Hét krajcár kerül a színpadra, melyet a trénereink által tartott interaktív foglalkozás követ. A hét éven felüli nézőinknek ajánlott előadás nemcsak a szegénységről, hanem a szülő-gyerek kapcsolatról mesél, majd kérdez, őszintén és szelíden. Mi az elvehetetlen attól, akinek semmi se jutott? Milyen értékei lehetnek a szegénységben élőknek, és melyek a legfontosabbak mind közül? Az előadásra igényelhetnek csoportos, illetve családi kedvezményt az érdeklődők.
Színpadi adaptáció: Nagy Viktória Éva
Rendező: Nagy Henrik Richárd
Szereplők: Balogh Orsolya, Nagy Henrik Richárd

Rothadó madarakÁprilis 5-én és 6-án, Holdosi József művei alapján készült Rothadó madarak repdesnek. Holdosi József 1978-ban kiadja Kányák című regényét, mely hatására mind az író, mind a kiadó ellen feljelentést tesz a szerző nagyapja. A nagyapa szerint József a regényében megsértette őt, elhalt hozzátartozóit és jelenlegi feleségét. Társas kapcsolatai csorbát szenvedtek, személyisége roncsolódott és még egy halálos betegséget is kapott a szóban forgó könyv tartalma miatt. A zenés darab által bemutatott per nem pusztán egy roma család, sokkal inkább az értelmiség és a munkásosztály harca. Mit mutathat meg a saját közösségéből, az életéből egy író?
Író, rendező: Balogh Rodrigó
Játsszák: Varga Dávid, Balogh Orsolya

Még több kultmix…
Novella