2024. május 18. (szombat) 21:04

Több mint húsz múzeum a digitális múzeumpedagógiai élménynapon

Mozaik Múzeumtúra

Több mint húsz múzeum részvételével rendezik meg március 13-án a Digitális Edukációs Múzeumi Órák (DEMÓ) elnevezésű online élménynapot, amelynek idei tematikája a reformkor és a 1848-49-es forradalom és szabadságharc lesz.

Ebben az évben a program során a diákok többek közt a szabadságharc hőseivel ismerkedhetnek meg, valamint megtudhatják, hogyan zajlott egy reformkori országgyűlés, vagy milyen volt a közlekedés, a gasztronómia és a divat a 19. század közepén – olvasható a Felelős Szülők Iskolájának MTI-hez eljuttatott közleményében.
Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet és a Felelős Szülők Iskolája hatodik alkalommal szervezi meg a programot a virtuális térben azzal a céllal, hogy az iskolai tantárgyi ismereteket projekt alapon, tematikusan összegezze, és a múzeumi tartalmak élményszerű felhasználásával modern, digitális eszközökkel segítse a témában való elmélyülést.
A szervezők több mint húsz múzeum feladatait és játékait gyűjtötték össze korosztályi bontásban általános iskolás, valamint középiskolás diákok számára. A programra ingyenesen lehet jelentkezni a mozaik múzeumtúra weboldalán.
A változatos múzeumpedagógiai tartalmak és játékok a regisztrációt követően minden pedagógus számára ingyenesen elérhetőek lesznek virtuális feladatsorok formájában a március 13-i DEMÓ napon, valamint a későbbiek folyamán is szabadon használhatók majd oktatási célból.
Minden korosztály számára Balatoni József, a Mozaik Múzeumtúra és a DEMÓ szakmai házigazdájának történelemórájával indul a nap. Az ő segítségével a diákok Széchenyi István alakján keresztül nyerhetnek betekintést abba, hogy miről szólt a reformkor, és miért van ekkora szerepe a magyar történelemben.
Ezt követően a diákok előre megadott feladatokon, virtuális sétákon, online kvízeken, edukációs videókon, online fejtörőkön és kreatív játékokon keresztül kalandozhatnak majd a digitális térben. A programokon belüli tematikus tájékozódást piktogramok, feliratok segítik majd.
A programban idén részt vesz a Bélyegmúzeum, a Damjanich János Múzeum, a Déri Múzeum, a Dobó István Vármúzeum, a Ferenczy Múzeumi Centrum, a Gödöllői Királyi Kastély, a Hadtörténeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum – Ráth György-villa, a Kállay Gyűjtemény, a pákozdi Katonai Emlékpark, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Kuny Domokos Múzeum, a Leskowsky Hangszergyűjtemény, a Magyar Földrajzi Múzeum, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Munkácsy Mihály Múzeum, a Néprajzi Múzeum, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum, a Soproni Múzeum, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Szent István Király Múzeum és az Országgyűlési Múzeum.

Még több AKTUÁLIS…