2024. április 23. (kedd) 07:06

Új programkínálattal nyitnak újra a Magyar Nemzeti Múzeum tagintézményei

Magyar Nemzeti Múzeum

Az átmeneti bezárások után új kiállítás- és programkínálattal nyitnak újra a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) tagintézményei szombaton.

Az MNM pénteki közleménye szerint sikeresen teljesítették, sőt többszörösen túlteljesítették a kormány által előírt energiafelhasználás-csökkentést. A tagintézmények átmeneti bezárása a fűtési időszakban nem érintette a szakmai munkát, a múzeumi munka zavartalanul folytatódott.
Nagyszabású projektek, izgalmas új kiállítási forgatókönyvek, stratégiák készültek, és a kihelyezett múzeumpedagógiai foglalkozások száma is megnövekedett. Gyarapodott a digitalizált állomány, valamint bővült az edukációs és szórakoztató témájú online tartalmak száma is.
Az MNM Palóc Múzeumban Madách 200 – Nógrádból a halhatatlanságba címmel nyílt időszaki kiállítás, amely az eddigi hétvégi alkalmak után már a teljes nyitvatartási időszakban várja a Balassagyarmatra érkezőket.
Téli álmából ébred a mesés szécsényi Forgách-Lipthay Kastélymúzeum is.
Esztergomban az MNM Babits Emlékházban a költő nyári villáját és gyönyörű panorámát csodálhatják meg a látogatók. A MNM Balassa Bálint Múzeum régi épülete megújul, a tervek szerint nyáron nyílik meg a nagyközönség előtt, és új várostörténeti kiállítást is kínál majd az érdeklődőknek.
Vaján, az MNM Vay Ádám Muzeális Gyűjteményben is új időszaki kiállítás nyílik, emellett számos különleges műtárgy is megtekinthető a kastélyban, mint például egy barokk szánkó, valamint egy századfordulós világóra is  – emelik ki a közleményben.
A fővárosi MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum és az Arany Sas Patikamúzeum kuriózumnak számító állandó kiállításaikkal nyitnak újra. Az MNM Malenkij Robot Emlékhely a második világháború után tömegesen elhurcolt nők és férfiak számára állít emléket. A kiállítóhely számos érzékenyítő programmal és kulturális eseménnyel jelentkezik idén – olvasható a közleményben.
A téli időszak alatt hagyományosan is zárva tartó régészeti parkok is számítanak a családok látogatására: a paleolit-rajongókat az MNM Vértesszőlősi régészeti bemutatóhely, az antik kor szerelmeseit pedig az MNM Villa Romana Baláca régészeti park várja Nemesvámoson.
A sárospataki MNM Rákóczi Múzeum, a visegrádi MNM Mátyás Király Múzeum és az MNM Esztergomi Vármúzeum változatlanul nyitva tartanak – áll az összegzésben.

Még több kultmix…
Novella