2024. május 18. (szombat) 22:39

Webber szerzeménye is felcsendül III. Károly koronázási ünnepségén

III. Károly király londoni koronázási szertartásán 12 újonnan rendelt zenemű lesz, köztük Andrew Lloyd Webber szerzeménye – közölte a Buckingham-palota vasárnap. Lord Lloyd-Webber a 98. zsoltár bibliai szövege alapján ír himnuszt, amely így kezdődik: „Énekelj új éneket az Úrnak, mert csodálatos dolgokat művelt.” Lord Lloyd-Webber azt mondta, azt szeretné, ha új koronázási himnusza „örömteli eseményt” tükrözne.

A brit uralkodót május 6-án, szombaton koronázzák meg a londoni Westminster-apátságban.
A London közepén, a parlamenttel szemközt emelkedő apátság több mint 900 éve az angol-brit uralkodók hagyományos koronázótemploma. Itt koronázták meg 1953. június 2-án, trónra lépése után csaknem másfél évvel az akkor 27 esztendős II. Erzsébet királynőt, III. Károly néhai édesanyját is.
II. Erzsébetet életének 97., uralkodásának 71. évében, tavaly szeptember 8-án érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában.
Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly korábbi trónörökös a brit uralkodó.
Az udvar vasárnapi tájékoztatása szerint a király személyesen adott megbízást a koronázási ceremóniáján felhangzó tizenkét zenemű megírására, és ő alakította ki az esemény zenei programját.
A Buckingham-palota szóvivője elmondta: az ünnepi alkalomra komponált alkotások között hat zenekari szerzemény, öt kórusmű és egy orgonadarab szerepel, valamint ezeken kívül a király apjának, Fülöp hercegnek emlékére gospel kórus és görög ortodox zene is felcsendül.
A 74 esztendős, vagyis a királlyal egyidős Lord Andrew Lloyd Webber musicalszerzőn kívül – akinek művei között olyan világsikerek szerepelnek, mint a Macskák vagy Az operaház fantomja – a király által megbízott zeneszerzők között van még Sarah Class, Nigel Hess, Paul Mealor, Tarik O’Regan, Roxanna Panufnik, Shirley J. Thompson, Judith Weir, Roderick Williams és Debbie Wiseman.

Amit eddig tudunk a koronázási hétvégéről:

Május 6. szombat: Koronázási istentisztelet a Westminster Abbeyben; koronázási kocsis felvonulás; A Buckingham-palota erkélyének megjelenése
Május 7. vasárnap: Koncert és fényshow a windsori kastélyban; Koronázási Big Lunch utcai bulik
Május 8. hétfő: extra munkaszüneti nap; A Big Help Out arra ösztönzi az embereket, hogy vegyenek részt a helyi önkéntességben

Még több kultmix…
Novella