2024. május 18. (szombat) 22:19

Zúzott az Őrültek háza 

Orultek háza

Mask, az ikonikus esztergomi rock banda 25 év után bakeliten is kiadta az Őrültek háza zúzós albumját most bakelit és CD-formátumban. 

A jubileum kapcsán felelevenítjük a Mask zegzugos történetét.

1989-ben több esztergomi punkzenekar mellett az IQ 80 jelentette a műfaj legütősebb képviseletét, már csak azért is, mert ők voltak azok, akik olyan távoli bolygókra jutotta el, mint a Fekete Lyuk nevű legendás rockklub. A budapesti hely olyan zenekaroknak adott fellépési lehetőséget, mint például a Perfect Name, a Sex Action, az Aurora, a Prosectura vagy a Fuck Off System. A többek között a Geletey fivérekből álló IQ 80 ekkor azért oszlott fel, mert basszusgitárosuk, Geletey Zsolt Németországba „e­migrált”, így lehetőség adódott arra, hogy a tagok más irányokat keressenek.

Geletey György dobos Lakatos Györggyel, a Fuck Off System együttes billentyűsével a Fekete Lyukban találkozott, és egy ötlettől vezérelve egy új zenei anyagon kezdtek el dolgozni. Később csatlakozott hozzájuk az akkor már kultbandának számító Fuck Off System együttes basszusgitárosa, Jerabek Csaba és Gabrieli Richárd gitáros, énekes, így alakult meg a Mask, a rendszerváltással mondhatni egy időben. 

A dark rock műfajban dolgozó együttes lényegesen eltért a korabeli előadóktól, amolyan rétegzenét játszottak, mely a nyugati féltekén jelentős rajongótáborral bírt, és bár progresszív zenének számított, itthon mindig is megmaradt pár ezrek muzsikájának. A zenét a Mask teljes legénysége komponálta, a meglehetősen borús dalszövegeket Gabrieli Richárd és Jerabek Csaba követte el.

Még több kultmix…
Novella