2023. december 03. (vasárnap) 12:36

155 éve született Mária Valéria

Szeretett Sisi királynénk negyedik gyermeke volt az egyetlen, aki Magyarországon jött a világra. Marie Valerie Mathilde Amalie von Habsburg-Lothringen (1868-1924) sajnos még kurtább életű volt, mint édesanyja. De, haladjunk sorjában! A 19. század második felében az öreg kontinens egyik legszebb hölgyeként, s legjobb női lovasaként számon tartott Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach (1837-1898) Münchenben született. Miksa József bajor herceg leánya korát megelőzően sportos volt. Amennyire unta az udvari (hivatalos) ceremóniákat, annyira imádta a természetet és az egészséges életmódot. Ehhez azután is ragaszkodott Sisi, hogy az ifjú osztrák uralkodó, I.Ferenc József oltárhoz vezette.
Szenzáció volt ez Európa szívében. Ahol még élénken élt az 1848/49-es véres forradalmak, szabadságharcok emléke. Bécsben, 1854-ben unokatestvérével „Ferenc Jóskával” kötött frigyet a karcsú szűz. A törékeny Erzsébet már a következő esztendőben életet adott Zsófiának, majd 1856-ban Gizellának. Az első – de sajnos nem egyetlen – komoly családi tragédia 20 esztendősen érte a császárnét: tífuszban hunyt el 2 éves babája, Zsófi… Ma már tudjuk, hogy az 1858-ban világra jött Rudolf (Rezső) koronaherceg sohasem foglalhatta el a K.und. K. Monarchia trónját… A németen és a magyaron kívül több nyelvet is elsajátító, gyakorta betegeskedő, elegáns Sisi – a poroszoktól 1866 nyarán elszenvedett (königgrätzi) vereség után – az 1867-es Kiegyezést követően lett Magyarország királynéja.
A gyönyörű anyuka negyedik gyermeke, Mária Valéria főhercegnő éppen 155 esztendeje született a budai palotában. Édesanyja igyekezett magyar szellemben nevelni a kislányt, akit nem titkoltan legkedvesebb csemetéjének tartott. A „Kaiserin” már fiatalon is sokszor ült vonatra, hajóra: hónapokat töltött távoli tájakon – Korfu, Madeira, Itália, Oszmán Birodalom – s kedvenc gödöllői kastélyában, többek közt Valériával. Utolsó leánya 30 éves volt, midőn a mamát Genfben egy itáliai anarchista döfte le 1898 őszén. Bécstől Budapestig milliók gyászoltak anno Erzsébetet. Ma Schönbrunntól Funchalig szerte a világban találhatók Sisi szobrok, emlékhelyek. A 61 évesen meggyilkolt egykori osztrák császárné, s magyar, cseh királyné Elisabeth halhatatlan. Seregnyi könyv, musical, színházi darab, film született titokzatos életéről.

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…