2024. július 16. (kedd) 08:31

25 évi börtönbüntetést kapott az orosz ellenzéki mozgalom tagja

Vlagyimir Kara-Murza bebörtönzött ellenzéki politikus haladéktalan szabadon engedését követelte szerdán Oroszországtól David Lammy brit külügyminiszter.

Lammy a londoni külügyi tárca által közzétett nyilatkozatában rendkívül aggasztónak nevezte, hogy az orosz hatóságok nem engedélyezik az orosz-brit kettős állampolgárságú Kara-Murza jogi képviselőinek az elítélt politikus felkeresését a börtönkórházban, és nem engedélyezik azt sem, hogy a moszkvai brit nagykövetség konzuli segítséget nyújtson Kara-Murzának.
A brit külügyminiszter szerdai nyilatkozatának előzményeként az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) politikai foglyokkal foglalkozó különleges jelentéstevője kedden aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy megszakadt minden kapcsolat Vlagyimir Kara-Murzával.
Sunna Avarsdóttir szerint Kara-Murzával július 4-én próbáltak kapcsolatba lépni ügyvédei az omszki börtönben, azonban az orosz hatóságok a jogi képviselőknek azt mondták, hogy a politikust aznap kórházba vitték.
A PACE jelentéstevője szerint a kórházi kezelés okát nem közölték, nem szolgáltak felvilágosítással Kara-Murza egészségi állapotáról sem, és ügyvédeit sem engedték be a kórházba.
Kara-Murzát – aki több nyilatkozatában elítélte az Ukrajna elleni orosz hadműveleteket – a háború kitörése után néhány héttel letartóztatták, és tavaly áprilisban 25 évi fegyházra ítélték hazaárulás és az orosz hadseregről szóló hamis állítások terjesztése címén.
London nem sokkal később szankciókat jelentett be olyan orosz igazságszolgáltatási tisztviselők és nemzetbiztonsági ügynökök ellen, akiknek részük volt a Vlagyimir Kara-Murza elleni büntetőeljárásban.
Szerdai nyilatkozatában a brit külügyminiszter úgy fogalmazott: az orosz ellenzéki mozgalom tagjára kirótt 25 évi abszurd börtönbüntetés is jelzi a Kreml „mélységes félelmét” attól, hogy az orosz nép tudomást szerez az Ukrajna ellen indított illegális háború realitásairól.
David Lammy szerint Vlagyimir Kara-Murza elítélése az orosz ellenzékkel szembeni célzott elnyomó intézkedések további bizonyítékául is szolgál.

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…