2024. július 27. (szombat) 10:09

7000 új szigetet talált Japán

A Japán Geospatial Information Authority (GSI) digitális térképezése nemrégiben 14 125 szigetet talált Japán területén, ami több mint kétszerese annak a 6852-nek, amely a japán parti őrség 1987-es jelentése óta hivatalos használatban van.

A GSI hangsúlyozta, hogy a közel 7000 több sziget nem jelenti, hogy Japánhoz tartozó szigetek nagyobb földterületen helyezkednek el, csupán a digitáslis térképezés részletesebb és pontosabb adatokat szolgáltat. A jelenlegi mérésnél ugyanazokat a határokat alkalmazták, mint a 35 évvel korábbi felmérésben.

A Japánt körülvevő szigetek már hosszú ideje vitákra ad okot a környező országokkal.

A Japánok a mai napig vitatják a Kuril-szigetek négy legdélebbi szigetének hova tartozását, mely a második világháború óta orosz területnek számít.
Kínával a Kelet-kínai-tengeren található lakatlan Szenkaku-szigeteken folyik a vita. A sziget amerikai fennhatóság alá tartozott a második világháború óta, de Amerika 1971-ben visszaadta Japánnak. Azonban, miután 1968-ban kiderült, hogy a környező tengerfenék alatt valószínűleg kőolaj található, Kína és Tajvan is bejelentette igényét a szigetcsoportra.
Dél-Koreával is 70 éves vitában állnak a szöuli Dokdo és Tokió Takeshima néven ismert szigetcsoport szuverenitását illetően. A kérdés legutóbb a 2020-as tokiói olimpia idején került terítékre.

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…