2024. június 17. (hétfő) 22:13

A mentol csodálatos hatása az Alzheimerre?

Váratlan eredményre jutottak az Alzheimer-kór és a mentol között a spanyol CIMA orvostudományi kutatóintézet munkatársai. Tavaly publikált kutatásuk arról számolt be, hogy a kór tanulmányozásához használt, génmódosított, Alzheimer-kóros kísérleti egereknél megállította kórt és javította szellemi képességeket, ha mentolt szagoltak.
Az Alzheimer-kór máig gyógyíthatatlan betegség, amelyben különböző fehérje lerakódások és gyulladásos folyamatok pusztítják az agyat. Pontos kiváltó okai máig ismeretlenek, de ismert kockázati tényezők az örökölt gének, a légszennyezés és a fertőző betegségek is. Időskorban egyre gyakoribb, több tíz millió embert érint világszerte.

José Lasarte, a CIMA immunológusa elmondta, hogy a szaglás és az agy közötti kapcsolat anatómiailag és evolúciósan is nagyon közvetlen. A szagok komoly hatással vannak az agyra, emlékeket és érzelmeket ébresztenek.” Igazoltuk, hogy a mentol állati modellekben stimulálja az immunrendszert. Meglepő módon azt tapasztaltuk, hogy amikor hat hónapon át rendszeresen, rövid ideig találkoztak az anyaggal, az megakadályozta a szellemi hanyatlást és érdekes módon javította a szellemi képességeket a fiatal egereknél…”

Még több tudomány…