2024. július 22. (hétfő) 09:07

Biden elnök valószínűleg nem lesz ott III. Károly koronázásán

Biden elnök nem valószínű, hogy részt vesz III. Károly király május 6-i megkoronázásán – mondta a TIME-nak két, Biden elnök terveit ismerő személy.

„Ez nem olyan esemény, amelyen Joe Biden részt vesz” – mondja a Fehér Ház egyik tisztviselője, aki névtelenséget kért. Ugyanez a tisztviselő hangsúlyozta, hogy Biden májusi menetrendjét még nem véglegesítették.

A külföldi kormányokat a közelmúltban értesítették és hívták meg Nagy-Britannia 70 év utáni első koronázására, a hivatalos meghívókat pedig áprilisban küldik ki – írja a Daily Mail. A washingtoni brit nagykövetség szóvivője a TIME-nak küldött e-mailben azt írta, hogy a Buckingham-palota „a kellő időben” megjelenteti, hogy kik vesznek részt a koronázáson.

Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő halála után, szeptember óta uralkodik. Biden és First Lady Jill Biden részt vett Erzsébet királynő temetésén. Biden miután 2021-ben találkoztak a windsori kastélyban, azt mondta, hogy a királynő „kinézete” és „nagylelkűsége” saját anyjára emlékeztette. Biden gyakra beszélt az „Egyesült Államok és Nagy-Britannia szörös kötelékéről”, és Erzsébet királynő halála után is kinyilvánította, hogy a jövőben is szoros kapcsolatot szeretne folytatni a királlyal.

De személyesen kicsit kényelmetlen számára a monarchia. Biden a Promises to Keep című memoárjában felidézte, hogy édesanyja ír volt, és Scrantonban, P.-ben nőtt fel. Édesanyja gyakran fejezte ki megvetését az Ír szigetet több száz éven át brutálisan gyarmatosító monarchiával szemben. Bidennek néha eszébe jutott, amit Gertie nagynénje mondott neki: „A te apád nem rossz ember. Ő csak angol.”
Emlékirataiban megemlíti, hogyan tanította édesanyja, Catherine „Jean” Biden arra, hogy a tekintélyes személyiségek semmivel sem jobbak nála, pusztán a pozíciójuk miatt.

Nem Biden lesz az első elnök, aki kihagyja a koronázási ceremóniát, amennyiben úgy dönt, hogy nem kíván részt venni rajta. Dwight Eisenhower elnök sem vett részt a legutóbbi, 70 évvel ezelőtti koronázáson, amikor Erzsébet királynőt 1953. június 2-án megkoronázták. Egy négy fős delegációt küldött maga helyett csupa prominens személlyel. A New York-i szerkesztő és író, Fleur Cowles; Omar Bradley, a közös vezérkari főnökök elnöke, aki a D-napon az amerikai hadsereg erőit irányította, és a modern amerikai páncélozott Bradley harcjármű névadója; George Marshall, egykori külügyminiszter és a második világháború utáni Európa újjáépítését célzó program, a Marshall-terv néven ismert program kidolgozója; és Earl Warren, aki később a Legfelsőbb Bíróság főbírója lett.

A királynő sosem mutatta ki hogy neheztelt-e Eisenhower távollétéért. Eisenhower 1957-ben látta vendégül Erzsébet királynőt a Fehér Házban egy állami banketten. 1959-ben Erzsébet királynő pedig meghívta Eisenhowert a skóciai Balmoral kastélyba. Az Országos Levéltár szerint „pogácsát” készített neki egy családi recept alapján. Úgy tűnik, Eisenhowernek ízlett az étel, mert a következő évben a királynő a recept egy példányát mellékelte a neki írt levelébe. A receptre a királynő azt írta: „16 embernek elég”.

 

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…