2024. április 18. (csütörtök) 12:36

Brandenburgi kapu: 15 millió forintos kár

A tartományi jogú Berlin rendőrségének elnöknője, Barbara Slowik fontosnak tartja a Brandenburgi kapu fokozottabb védelmét. Amint arról az év elején beszámoltunk, kőhajításnyira hazánk németországi nagykövetségétől két hete éjjel totálkáros lett egy luxusautó, mely belerohant a – 18. századi – építészeti emlékbe. A fiatal sofőr életét vesztette a balesetben. A történelmi mementó statikája jó, de oszlopcsarnokának megtisztítása, renoválása tavaszig is eltarthat.

A berlini rendőrség eddigi nyomozása szerint valószínüleg öngyilkossági szándék állt a január 15-én éjfél előtt történt szerencsétlenség hátterében. A tartósan Németországban élt lengyel állampolgárságú, elhunyt járművezető hozzátartozóit sokkolta a tragédia híre. A totálkárossá vált fekete Mercedest másnap elszállította a hatóság a Brandenburgi kaputól. A roncs műszaki vizsgálata és a 26 esztendős áldozat boncolása arra utal, hogy nem véletlen ütközésről volt szó. A hatóság egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy a száguldó sofőrnek a baleset bekövetkeztekor volt-e a karambollal összefüggésbe hozható egészségügyi problémája, fogasztott-e alkoholt és/vagy kábítószert?

A német főváros talán legtöbbet fotózott, s legismertebb történelmi emlékművébe az Unter den Linden felől rohant bele limuzinjával 2023 elején a külföldi fiatalember. A kigyulladó kocsi hatalmas csattanásra a szomszédos Hotel Adlon lakói is felriadtak. A több, mint kétévszázados Brandenburgi kapu sérült, olajfoltos, kormossá égett kőoszlopait felállványozták, szakszerű renoválásuk márciusig is eltarthat. A költségek a vártnál alacsonyabbak, mintegy 15 millió forintra rúgnak. Berlin rendőrségének frontasszonya – Polizeipräsidentin Barbara Slowik – sajtótájékoztatóján jelezte, hogy a Reichstaghoz/Bundestaghoz közeli Brandenburger Tor a jövőben fokozottabb védelemben részesül.

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…