2024. július 16. (kedd) 11:20

Csaló az indiai multimilliárdos?

A személyes vagyona mintegy 30 milliárd dollárral, a cégei értéke több mint 65 milliárddal csökkent.

Gautam Adani, Ázsia leggazdagabb embere által vezetett indiai csoport részvényei meredeken estek a hétfői napon is, azt követően, hogy hosszú időn át tartó részvénymanipulációval vádolták meg, majd ennek nyomán a befektetők elkezdtek megszabadulni a cégei részvényeitől.

Az amerikai Hindenburg Research a múlt héten tette közzé a milliárdos Gautam Adani vállalatáról szóló jelentését, amelyben a csoportot „évtizedeken át tartó részvénymanipulációval és számviteli csalással” vádolja. Az is közölték, hogy short pozíciót vettek fel az Adani vállalataival szemben, ami azt jelenti, hogy azok értékének csökkenésére számítva tennének szert nyereségre – írja a CNN.

A Hindenburg-jelentés közzététele óta az Adani üzleti birodalma több mint 65 milliárd dollárt veszített tőzsdei értékéből. A Bloomberg Billionaires Index szerint a mágnás nettó vagyona is mintegy 30 milliárd dollárral zuhant, igaz még mindig ő Ázsia leggazdagabb embere 92 milliárd dollárt meghaladó személyes vagyonával. Adani egy klasszikus self-made man mágnás, aki kikötőkbe, repülőterekbe, megújuló energiába és más iparágakba történő befektetésekkel szerzett vagyont.

Az Adani-csoport már a jelentés megjelenése után néhány órával első válaszában „alaptalannak” és „rosszindulatúnak” minősítette a Hindenburg-jelentést, és csütörtökön közölte, hogy jogi lépéseket fontolgat. Az indiai piacon pénteken leállították az Adani-részvények értékesítését, hogy megállítsák a zuhanást, a cég pedig vasárnap 413 oldalas cáfolattal válaszolt a vádakra. A Hindenburg állításait „alaptalannak és hiteltelennek” nevezték, és azt állította, hogy a cégnek „piszkos szándékai vannak”.

Tekintettel arra, hogy Adani és cégei kiemelt szerepet játszanak India gazdaságában, a vita politikai következményekkel járhat Narendra Modi miniszterelnökre nézve, aki Gautam Adanihoz hasonlóan India nyugati Gujarat államából származik – írja a kirobbant ügy kapcsán a Time magazin. A párról az 1990-es évek óta ismert, hogy közeli munkatársak, és Modi az Adani-csoporthoz tartozó repülőgépet használta 2014-es győzelmes miniszterelnök-kampánya közepette. Azóta Adani vagyona a becslések szerint 7 milliárd dollárról 120 milliárd dollárra nőtt. az AdaniWatch környezetvédelmi vizsgálati csoport.

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…