2024. május 18. (szombat) 14:56

Japán békét kötne Oroszországgal

A Kuril-szigetek a második világháború óta Oroszországhoz tartozik, de Japán igényt formál a négy legdélebbi szigetre. A területi vita miatt még mindig nem született meg a világháborút lezáró békemegállapodás a két ország között.
Japán a feszült helyzet ellenére kész békeszerződést kötni Oroszországgal, és sajnálatosnak tartja, hogy a második világháború vége után 77 évvel ez még mindig nem történt meg – mondta kedden Kisida Fumio japán miniszterelnök. Hozzátette:
CSERÉBE CSAK ANNYIT KÉRNEK, OROSZORSZÁG ADJA VISSZA A KURIL-SZIGETEK DÉLI RÉSZEIT.
A második világháború végén a Szovjetunió katonai erővel visszavette a Kuril-szigeteket, de Japán fenntartja követelését a négy legdélebbi szigetre, Kunashirira, Iturupra, Shikotanra és a Habomai szigetekre, ezeket együttesen Északi Területeknek nevezik. Ezen területi követelések miatt nem került sor békeszerződésre a második világháború óta a két ország között.
Rendkívül sajnálatos, hogy 77 évvel a háború befejezése után a Kuril-szigetek kérdése még mindig megoldatlan, valamint hogy Japán és Oroszország között még mindig nem született békeszerződés. A japán–orosz kapcsolatokat jelenleg Oroszország ukrajnai agressziója feszíti. A japán kormány azonban eltökélt a területi kérdés megoldására és a békeszerződés megkötésére– jelentette ki a miniszterelnök.

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…