2024. július 22. (hétfő) 09:17

Ki is az a dubai Alabbarra?

A magyar kormány nem egy ismeretlen arab üzletemberrel tárgyal, hogy Rákosrendezőn az új millenniumi városrészt felépítse. Mohamed Ali Alabbar cége, a 37,6 milliárd dolláros eszközértékű Emaar Propertiest elsősorban a Burdzs Kalifa építtetőjeként ismeri a világ, de ez a vállalat állt egy sor dubaji beruházás mögött, az operaháztól kezdve a víz alatti állatkerten át a Dubai Mall nevű gigaplázáig. Ők építették egyebek mellett Kairó központjában az Uptown Cairo és a Cairo Gate nevű luxuslakóparkot, vagy a pakisztáni Karacsiban az Emaar Oceanfront nevű luxus-városnegyedet lakó- és kereskedelmi övezettel. Isztambulban pedig az Emaar Square nevű, városnegyed-szerű óriásplázát és akváriummal, VR-központtal, látványterasszal ellátott szórakoztató komplexumot húzták fel.Nyugati befektetésük a honlapjuk szerint csak Amerikában volt eddig, egy 22 emeletes luxusház Los Angeles Beverly Hills városrészében. Alabbar szerint ez nem véletlen, azt állítja, hogy jobban érdekli az afrikai és a közel-keleti ingatlanpiac, mint az amerikai, mert az ott befektetett munkaóráiból dupla annyit profitálhat, mint a tengerentúlon.

A 67 éves Alabbarra szokás a Közel-Kelet építőmestereként, Dubaj harmadik legbefolyásosabb üzletembereként, az Egyesült Arab Emírségek gazdaságának meghatározó agyaként és a dubaji sejk bizalmasaként is hivatkozni. Alabbar saját magát egyrészt nagy egyetemek (London School of Economics, Seattle-i Egyetem, dél-koreai Szun-Mun Egyetem) díszdoktoraként, másrészt olyan globális vállalkozóként mutatja be, aki az ingatlanbizniszen túl utazik kis- és e-kereskedelemben, vendéglátásban, élelmiszer- és italgyártásban, a techiparban, illetve vannak kockázatitőke-érdekeltségei is.

Alabbarra családja pálmafából készült kunyhóban élt Dubaj óvárosában, az anyja a szabad ég alatt főzött, az apja pedig egy kis vitorláshajó kapitánya volt. Még a pontos születési dátuma sem ismert, nincs róla hivatalos feljegyzés. Bár a szülei sem írni, sem olvasni nem tudtak, Alabbar azt mondja, sokat tanult az apjától, aki kereskedőként négy nyelvet is beszélt: az arab mellett tudott fársziul, urduul és szuahéliül is.

Lehet, hogy Alabbarra most már azt is tudja, hogy Közép-Európa még szűz területet, ott lehet nagyot alkotni. Szerbiában kezdett, a Száva folyó mellett húznak fel egy teljesen új városészt. Erről a szerb kormánnyal rögtön az alapítása évében megállapodott az Eagle Hills, a projekt zászlóshajója pedig a 168 méteres Kula Belgrade (Belgrád torony) nevű felhőkarcoló lesz az aljában egy plázával. A budapesti terveket még nem ismerjük.

 

 

 

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…