2024. április 18. (csütörtök) 13:55

Lemondott Skócia miniszterelnöke

Távozik tisztségéből Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, aki nyolc éve állt a skót kormány és a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) élén – számolt be róla a BBC.

Távozási szándékáról szerdán először skót kormányilletékesek számoltak be a médiának, majd Sturgeon az edinburghi rezidenciájára összehívott sajtótájékoztatón személyesen is megerősítette a hírt, hozzátéve, hogy az utódja hivatalba lépéséig tisztségében marad.

A leköszönő kormányfő azzal indokolta döntését, hogy a skót függetlenség kivívásához olyan vezetőre van szükség, aki nála alkalmasabb a társadalmi ellentétek áthidalására.

Ahogy az MTI vonatkozó bejegyzése emlékeztet, Sturgeon az idei év október 19-ét jelölte ki a skót függetlenségről tartandó újabb népszavazás időpontjául arra az esetre, ha a brit legfelsőbb bíróság megállapítja a skót parlament hatáskörét a szükséges törvények megalkotására. A legfőbb brit jogi fórum azonban novemberben olyan végzést hozott, amely szerint a skót parlament nem alkothat önállóan, a brit kormány hozzájárulása nélkül törvényt az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásáról.

A konzervatív párti brit kormány mereven elveti az újabb referendumot Skócia függetlenné válásáról. A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

Nicola Sturgeon az utóbbi hetekben egy másik, heves vitákat szító kérdésben is szembekerült Londonnal: az edinburghi parlament tavaly ősszel törvényt alkotott a nemi önazonosság jogi megváltoztatásának könnyítéséről, de a brit kormány vétót emelt, és nem terjesztette a király elé formális jóváhagyásra a skóciai törvénymódosítást.

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…