2024. július 22. (hétfő) 10:24

Monaco: parkolóhely hiány

Európa legkisebb államaiban, szinte mindenkinek van német, francia, olasz, brit márkájú valamilyen verdája. Andorrában, Monacóban, Lichtensteinben és Luxemburgban az értékes modellek dominálnak. Az elektromos (amerikai) Teslákra is akad bőven vevő. A fenti törpe birodalmakban azonban az igazi luxust a saját garázs (és sofőr) jelenti!

Az öreg kontinensen a fenti négy piciny, de gazdag államban van a legtöbb automobil – bő 700 darab – ezer főre kivetítve. A bajnok Andorrában 930 közeli a kvóta! Az amerikai kontinensen Kanada és az USA a motorizációs bajnok. Ázsiában Japán még sokáig verhetetlen marad. Míg a jóléti császárságban 530 kocsi jut ezer polgárra, addig a Föld legnépesebb államaiban lényegesen kevesebb. Az önálló járműiparral „büszkélkedő” Kínában és Indiában alig 10-12 automobil/főről szólnak az aktuális statisztikák.

Ausztráliában és Új-Zélandon, akárcsak az Európai Unió fejlettebb régióiban a lakosság felének van saját motorizált járműve. Ez – elméletileg – azt jelenti, hogy valamennyi família rendelkezik legalább egy autóval. Ez igaz Máltától Itáliáig és az NSZK-tól Izlandig, Svájcig. Ez utóbbi alpesi mini birodalom a nemzetközi toplista 15. helyezettje. A 20. placcon a svédek, a 25.-en szlovén szomszédaink. A cseheknél, a bolgároknál, a horvátoknál és a Balti-államokban is több gépkocsi van az emberek birtokában, mint nálunk: fej-fej mellett lengyel barátainkkal. Viszont beelőztük északi szomszédainkat, a szlovákokat! A harcias Oroszországhoz és békés Romániához viszonyítva pedig igazi autós társadalom lettünk, ahol az emberek közel harmada engedheti meg magának a saját automobil komfortját.

 

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…