2024. május 20. (hétfő) 11:26

Pedro Sánchez: Madrid tíz Leopard harckocsit ad Ukrajnának

Leopard harckocsi

Spanyolország tíz Leopard 2 típusú harckocsit ad hamarosan Ukrajnának – jelentette be Pedro Sánchez spanyol kormányfő csütörtökön Kijevben, miután tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Sánchez megerősítette Margarita Robles védelmi miniszter korábbi nyilatkozatát, miszerint Spanyolország hat harckocsit ad Ukrajnának, de hozzátette, hogy a jövőben ez a szám tízre növekszik.
„Ezt az elkövetkező hetekben vagy hónapokban szándékozunk lebonyolítani” – fűzte hozzá Sánchez az ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.
Zelenszkij üdvözölte a tényt, hogy Spanyolország is csatlakozott azon országok koalíciójához, amelyek ilyen típusú harckocsikkal látják el az ukrán hadsereget. Megjegyezte, hogy már zajlik ukrán katonák kiképzése Spanyolországban a harckocsik használatára.
„Arra törekszünk, hogy összhangba hozzuk a harckocsik szállítását az ukrán katonák kiképzésének befejeztével” – fűzte hozzá Sánchez, aki nem zárta ki, hogy az Ukrajnának adott Leopard harckocsik száma még tovább nőhet.
Zelenszkijjel folytatott megbeszélése előtt a spanyol kormányfő felkereste a Kijev megyei Bucsát és Irpinyt, azokat a településeket, ahol az orosz hadsereg tavaly súlyos atrocitásokat követett el.
„Bucsa és Irpiny megmutatják Putyin barbárságának sebeit és hegeit. Oroszország nem nyeri meg ezt a háborút. Egész Spanyolország Ukrajnával van” – írta Sánchez a Twitteren.

Még több AKTUÁLIS…