2024. május 20. (hétfő) 11:25

Rejtélyes körülmények között halt meg a nemrég felmentett vezérőrnagy

Vlagyimir Makarov

Holtan találták az orosz belügyminisztérium egyik vezérőrnagyát, Vlagyimir Makarovot, akit Vlagyimir Putyin orosz elnök hetekkel ezelőtt mentett fel a tisztségéből. A TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint a férfi öngyilkos lett.
Vlagyimir Makarov, aki korábban az orosz belügyminisztérium szélsőségellenes osztályának helyettes vezetője volt, ismert volt a másként gondolkodók elnyomásáról. A SOTA orosz nyelvű hírügynökség úgy tudja, Makarov agyonlőtte magát.

A múlt hónapban történt hirtelen menesztése után Makarov állítólag „mély depresszióba” esett, és nem tudta, mihez kezdjen az életével egy életen át tartó katonai szolgálat után – közölték a gyászoló rokonok, írja a Jerusalem Post.

A 72 éves Vlagyimir Makarov holttestére a Moszkva melletti Golikovo településen talált rá a felesége, a férfi teste mellett egy fegyver feküdt – írja a Reuters.

Lassan számolni is nehéz a rejtélyes halálesetek számát

Makarov a legutóbbi azon orosz üzletemberek, prominens személyiségek és Vlagyimir Putyin korábbi szövetségesei közül, akik rejtélyes körülmények között haltak meg az ukrán háború kirobbanása óta.

Tavaly szeptemberben halt meg a Moszkvai Repülési Intézet volt vezetője, Anatolij Gerascsenko, miután lezuhant a lépcsőn.

Ivan Pecsorin üzletember holttestét szeptember közepén találták meg a Japán-tengeren lévő Russzkij-sziget partjainál. Az orosz energiaszektor egyik magas rangú vezetője állítólag egy hajóról esett a vízbe, a pletykák szerint a baleset előtt részegre itta magát. A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint Pecsorin halálát fulladás okozta.

Korábban Ravil Maganovot, Oroszország második legnagyobb olajtermelőjének és a Lukoil legnagyobb magán-olajvállalatának elnökét holtan találták, miután az orosz média beszámolói szerint kiesett egy moszkvai kórház ablakából.

Arról, hogy korábban mely, Putyinhoz köthető oligarchák haltak meg rejtélyes körülmények között, és ezeknél a haláleseteknél milyen szerepe lehetett a Kremlnek, ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Még több AKTUÁLIS…