2024. június 15. (szombat) 12:54

Tartós német határszigor

„Regierung verschärft Grenzkontrollen zur Schweiz, Polen und Tschechien” – adta hírül a német közmédia októberben. Vagyis a „kormány megszigorítja a svájci, a lengyel és a cseh határ ellenőrzését”. Az Olaf Scholz (SPD) vezette berlini kabinet döntése értelmében egy hónapja gyakrabban kontrollálják az érintett államokból beutazó járművezetőket és utasaikat. Azóta 90 embercsempész akadt horogra. Így Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter asszony (Bundesinnenministerin) novemberben bejelentette, hogy az intézkedést 20 nappal meghosszabbítják.

A fő cél a csempészek kiszűrése és az illegális migráció megfékezése Európa szívében. A 84 milliós NSZK-ban a lakosság mintegy 20 százaléka idegen gyökerű. A tél küszöbén a sok százezer fősre becsült hajléktalan tábor elhelyezése és a menekültek humánus gondozása, nyelvtanítása nagy kihívást jelent a – részben eladósodott – önkormányzatoknak. Közép-Európa legnépesebb metropoliszában, Berlinben 2023 őszén éppúgy hatalmas probléma a lakáshiány, mint a kisebb német településeken. A 21. század elején több millió bevándorló érkezett Észak-Afrikából, az arab területekről, s tavaly óta Ukrajnából. A gazdasági és politikai menekültek ellátása már eddig is sok milliárd eurójába került az NSZK-nak. Sajnos a külföldiek tömeges betelepülése sem oldja meg Németország égető munkaerőhiányát. Betegápolóból, orvosból, pedagógusból, kamionsofőrből éppúgy tízezreket tudnának frissen alkalmazni, mint fodrászokat, pincéreket és pékeket. Ám a bevándorlóknak, s főleg a kiutasításra váró idegeneknek kevés az esélyük az elhelyezkedésre a bürokratikus germán foglalkoztatási piacon.

December közeledtével a Spree-metropoliszban főleg ukrán női menekültekkel találkozni, de tartósan sok (az egyebek mellett betétes palack gyűjtésből/visszaváltásból élő) lengyel, román és más kelet-európai „turista” is. Mivel Berlin Kreuzberg és Neukölln kerületeiben hagyományosan nagy a török/kurd/arab közösség, a frissen érkező afgánok, szírek stb. könnyebben elvegyülnek, s kapnak „fekete melót” hittársaiktól. A rendszeres rendőrségi razziák ellenére tavaly alig 13 ezer idegenajkú személyt toloncoltak ki Németorszából, noha százezrek élnek megfelelő papírok nélkül az NSZK-ban.

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…