2024. június 17. (hétfő) 20:50

Trumpot 34 vádpontban találta bűnösnek az esküdtszék

A bíró, Juan Merchan július 11-re tűzte ki az ítélethirdetést, ami négy nappal előzi meg a Republikánus Párt elnökjelölő konvenciójának kezdetét, amelyen várhatóan hivatalosan is bejelentik Trump jelölését. A 77 éves Trump tagadta bűnösségét, és várhatóan fellebbezni fog.
„Ez szégyen volt. Ez egy elfogult, korrupt bíró által levezetett tárgyalás volt” – mondta Trump az újságíróknak az ítélethirdetés után. „Az igazi ítélet november 5-én lesz, a nép által” – tette hozzá. „Ártatlan vagyok.”
Négy év börtönbüntetés a maximális kiszabható ítélet, bár mások, akiket ugyanilyen bűncselekménnyel ítéltek el, gyakran rövidebb büntetést, pénzbírságot vagy próbaidőt kapnak. A börtönbüntetés nem akadályozná meg Trumpot a kampányolásban vagy abban, hogy hivatalba lépjen, ha nyerne. Trump várhatóan nem kerül börtönbe az ítélethirdetés előtt.
A közvélemény-kutatások szerint Trump és a 81 éves Biden szoros versenyben vannak, és a Reuters/Ipsos felmérései azt mutatják, hogy az ítélettel némi támogatást veszíthet Trump a független és republikánus szavazók körében.
A 12 tagú esküdtszék mintegy 11 órán át tartó vita után jutott egyhangú döntésre. Trump republikánus társai gyorsan reagáltak az ítéletre. „A mai nap szégyenteljes nap az amerikai történelemben” – mondta Mike Johnson, a Képviselőház elnöke egy előre elkészített nyilatkozatában.
Az esküdtszék bűnösnek találta Trumpot üzleti dokumentumok hamisítása miatt, miután végighallgatták a pornósztár Stormy Daniels vallomását egy 2006-os szexuális találkozásról, amelyet Trump a jelenlegi feleségével, Melaniával való házassága alatt folytatott. Trump tagadja, hogy valaha is viszonya lett volna Danielsszel.
Trump akkori közvetítője, Michael Cohen azt vallotta, hogy Trump jóváhagyott 130 000 dolláros hallgatási pénzt Danielsnek a 2016-os választások utolsó heteiben, amikor több szexuális visszaélés vádjával szembesült. Cohen azt vallotta, hogy ő intézte a kifizetést, és hogy Trump jóváhagyta a tervet, hogy havi kifizetéseken keresztül fizessenek neki, amelyeket jogi munkának álcáztak. Trump ügyvédei megkérdőjelezték Cohen hitelességét, kiemelve büntetett előéletét és kétes múltját.
Trump szinte biztos hogy fellebbez, de jogi szakértők szerint kevés esélye van. Az üzleti dokumentumok hamisítása vétség New Yorkban, de Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész irodája bűncselekménnyé minősítette, azzal érvelve, hogy Trump illegális kampányadományt próbált eltitkolni.
Trump panaszkodott, hogy nem kaphat tisztességes tárgyalást a túlnyomórészt demokratikus szülővárosában.
Az ügyet a négy büntetőeljárás közül a legkevésbé jelentősnek tartották, amellyel Trump szembenéz, de valószínűleg ez az egyetlen, amely lezárul a választások előtt.
Ha megválasztják, Trump lezárhat másik két szövetségi ügyet, amelyek azzal vádolják, hogy illegálisan próbálta megváltoztatni 2020-as választási vereségét, és hogy titkosított dokumentumokat kezelt helytelenül 2021-es távozása után. Nem lenne azonban hatalma megállítani egy másik választási csalási ügyet, amely Georgia-ban zajlik.
A bíróság épülete előtt csütörtökön Donald Trump támogatói és ellentüntetők is összegyűltek. A két csoport között kisebb dulakodás is kialakult, mielőtt a rendőrség szétválasztotta volna őket.

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…