2024. július 22. (hétfő) 10:28

Varsónak nem tetszik a pápa-film

Az Egyesült Államok lengyelországi nagykövetével folytattak megbeszélést a varsói külügyminisztériumban csütörtökön „a Lengyelországban működő egyik televízió tevékenységének lehetséges következményei miatt” – közölték a tárca honlapján.

Lengyelországban komoly tiltakozást váltott ki egy film, amelyet az amerikai tulajdonú TVN24 hírtelevízióban sugároztak Szent II. János Pálról.
A külügyi közlemény szerint Mark Brzezinski nagykövetet „a lengyel piacon beruházó egyik televíziócsatorna tevékenysége kapcsán (…) hívták meg” a minisztériumba. A szóban forgó csatorna „működésének ugyanis ugyanolyan következményei lehetnek, mint a lengyel társadalom megosztására és feszültség keltésére irányuló hibrid háborúnak” – áll a közleményben.
A nagykövetet tájékoztatták az említett lehetséges következményekről, amelyek között Lengyelország elrettentő képességének, valamint a veszélyekkel szembeni ellenálló képességének gyengülését is megemlítették.
A lengyel diplomácia lépését azzal hozták összefüggésbe, hogy az amerikai tulajdonú TVN24 lengyel kereskedelmi hírtelevízió hétfőn egy dokumentumfilmet sugárzott, amelyben azt taglalták, hogy a néhai Szent II. János Pál pápává választása előtt, krakkói érsekként mit tudhatott a lelkészek által elkövetett pedofil bűncselekményekről.
A film – amelyet Marcin Gutowski rendezett – számos tiltakozó visszhangot váltott ki Lengyelországban. Mateusz Morawiecki miniszterelnök szerdán az egykori „lengyel pápa” több felszólalását, köztük a kommunizmus bukása előtti lengyelországi zarándoklatát is felidéző videofilmet tett közzé Facebook-oldalán. Ebben Morawiecki aláhúzta: a háború ma nemcsak Lengyelország keleti határain túl folyik. „Sajnos, léteznek olyan körök, amelyek nem katonai, hanem civilizációs háborút próbálnak kirobbantani Lengyelországban” – jelentette ki.
Megalapozatlannak minősítette azokat az érveket, amelyek szerint az egykori pápa pedofíliát tussolt volna el. Rámutatott: II. János Pált a TVN filmjében például egy kommunista állambiztonsági ügynök megszólaltatása révén próbálják kompromittálni. A pápával szembeni támadások olyan körökből indulnak ki, amelyek „a hagyományt, a kultúrát és a normalitást a társadalom többségének eddigi életét felforgató forradalommal akarják felváltani” – fogalmazott Morawiecki, és II. János Pál emlékének védelmére szólította fel a lengyeleket.
Marek Jedraszewski krakkói érsek kedden azt mondta: II. János Pál emlékét azért támadják, mert az emberi méltóság, a házasság és a család védelmezője volt. A tekintélyét érő hazugságok felérnek egy „második merénylettel” a néhai pápa ellen – utalt az érsek a II. János Pálnak súlyos lőtt sebeket okozó 1981-es merényletre a vatikáni Szent Péter téren.
A szejm (parlament) csütörtök este megszavazott egy határozatot, amely védeni hivatott Szent II. János Pál jó hírnevét. Ebben elítélik „a média gyalázatos kampányát, amely nagyrészt (az egykori kommunista) Lengyel Népköztársaság hatalmi apparátusának anyagain alapul”, olyan dokumentumokon, amelyeket „még a kommunisták sem mertek felhasználni”.
„Nem hagyjuk, hogy lerombolják annak az embernek az emlékét, akit az egész szabad világ a gonosz birodalma feletti győzelem egyik főszereplőjeként ismer el” – hangsúlyozzák. A pápát Lengyelország függetlensége visszaszerzésének, az orosz befolyási övezetből való felszabadulása jelképének is nevezik: II. János Pál ezen érdemeit számos ország vezetője többször méltatta, köztük Joe Biden amerikai elnök is februári lengyelországi látogatásán.

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…