2024. július 22. (hétfő) 10:36

Vatikán: 800 – Kína: 1,4 milliárd lakos

Aktuális becslések szerint 2023 elején a Föld népessége már meghaladja a 8 milliárdot. Bolygónkón egyre több ember él, noha Kínától Ukrajnáig számos állam lakossága van apadóban. A nők és férfiak közel kétharmada Ázsiában otthonos.

Azon a kontinensen van planétánk két, fej-fej mellett legnépesebb országa is: a Kínai Népköztársaság és India. Mindkét ázsiai államban már átlépte az 1,4 milliárdos kvótát a lélekszám. Az Európai Unió a maga, mintegy 450 millió polgárával szintén dobogós, ám a huszonhetek tagországai igen különböző méretűek, fejlettségűek. (Emitt a gazdaság szárnyal, amott a korrupció…) A világhatalomnak kikiáltott Egyesült Államoknak „csak” 340 millió lakója van napjainkban. Bár az illegális bevándorlók nagy tömege miatt, nem könnyű precíz adatokhoz jutni.

Indonézia a Föld népességének 3,5 százalékát teszi ki. Szintén 200 millió feletti polgára van Pakisztánnak, Nigériának és Brazíliának. Így ez utóbbi ország (República Federativa do Brasil) vezeti a toplistát Latin-Amerikában, 215 millió fővel. Bangladesben, bolygónk egyik legszegényebb csücskében 175 millióra tehető az emberek száma. A 145 milliós orosz és 130 milliós mexikói kvóta is toplistás – ezzel szemben az EU legnépesebb tagországában, az NSZK-ban „csupán” 84 millióan élnek.

Még több AKTUÁLIS…