2024. július 27. (szombat) 10:01

18. játéknap – berlini csata

A bajor legények még mindig tartósan vezetik az első osztályú német labdarúgó bajnokság toplistáját. Február küszöbén (szív)dobogós még az Union Berlin és a lipcsei team is. Az aktuális Bundesliga tabella érdekessége, hogy a másfél tucat klub között, csak két „keleti” van, s ezeknek 2023-ban nagyon megy a játék. Bezzeg a nyugat-berlini Hertha hátul kullog. Szombaton a két fővárosi gárda mérheti össze erejét!

Február 4-ig téli szünetük van a Berlin-brandenburgi nebulóknak. A vakáció első napja, ezen hűs hétvége legizgalmasabb rangadójának a toplista 17. placcán topogó, lúzer Hertha BSC és az 1. FC Union szombat délutáni összecsapása ígérkezik. Király Gábor és Dárdai Pál egykori, néha sikeres Spree-parti csapata idén (is) bénázik. Legutóbb, a 17. játéknapon öt gólt kaptak. Ráadásul odahaza. Hertha BSC kontra WfL Wolfsburg 0:5. A jubileumi, 60. Bundesliga szezon tabelláján a bajor, az ost-berlini, a szász stoplis brigádok mögött az Eintracht Frankfurt a negyedik.

A földrajz és a sport szerelmesei eltöprenghetnek most azon, hogy alig három évtizeddel a két német állam újraegyesítése után a fociban már emancipáció van az ős-NSZK és az ex-NDK között. Hiszen a müncheni, Majna-parti klubok nyugatnémetek, míg a lipcsei és kelet-berlini labdarúgó egyesületek a volt DDR tájain tréningeznek. Aki azt gondolja, hogy – lassan – 34 esztendővel a fal leomlása után ennek nincs már jelentőssége, az még nem járt Wessi kontra Ossi meccsen. A 18 első osztályú klub közül csupán kettő képviseli a volt NDK-t, s e duó (RB Leipzig + 1. FC Union Berlin) focistái a nyugati profik és idegenlégiósok között is megállják a helyüket! Gulácsi Péter és lipcsei kollégái ezúttal a VfB Stuttgart együttesét vendégelik meg. A sváb srácok jelenleg a Bundesliga tabella 15. helyén szomorkodnak, ergo már egy döntetlen is nagy dicsőség lenne számukra.

Még több sport…