2024. szeptember 19. (csütörtök) 03:30

A Ferencváros Auzqui góljával megverte a Sepsit

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Ferencváros–Sepsi OSK 1–0 (0–0)
Gnas (Ausztria), Sportplatz Gnas. V: Harkam (osztrák)
FTC: Varga Á. – Kaján (Auzqui, 68.), I. Cissé (Shadirac, 71.), Knoester, Civic – Esiti (Loncar, 61.), Tóth Alex (Gojak, 71.) – Zachariassen (Manner, 83.), Marquinhos (Katona B., a szünetben), Kehinde (Mercier, 68.) – Baturina (Frederiksen, a szünetben). Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov
Sepsi OSK (1. félidő): Niczuly – Ispas, Tamás M., Ninaj, Otelita – Paun, Francisco Júnior – Varga R., Matei, Aganovic – Safranko.
Sepsi OSK (2. félidő): D. Moldovan – Oroian, Balasa, Tamás M. (Ninaj, 68.), D. Ciobotariu – Paun, Jonathan Rodríguez – Gheorghe, Kallaku, Stefanescu – M. Rondón.
Gólszerző: Auzqui (79.)
A MÉRKŐZÉS ELŐTT is volt téma a Ferencvárosnál. Az már kedden kiderült, hogy a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében a feröeri KÍ Klaksvík vár a magyar bajnokra, majd szerdán a lehetséges következő ellenfél kilétét is kisorsolták: a Ferencváros továbbjutás esetén a svéd BK Häcken és a walesi The New Saints (TNS) párharcának győztesével találkozik.
Előbbi meggyőző fölénnyel nyerte a bajnokságot – hét ponttal előzte meg az ezüstérmes Djurgardent –, utóbbi pedig hazájában hosszú ideje egyeduralkodó, hiszen az 1999–2000-es évad óta tizenötször lett aranyérmes.

A Ferencváros egyelőre csak keresi a formáját. A játékosok a felkészülés közepén értelemszerűen nincsenek még csúcsformában, ráadásul Sztanyiszlav Csercseszov dolgát sérülések is nehezítik. Csatárai mostanra kis túlzással máris elfogytak, Ryan Mmaee nem bevethető, a nyári új szerzemény, Alekszandar Pesics a hétfői, NK Rogaska (0–0) elleni tesztmeccsen ficamította ki a vállát, Varga Barnabás a litvánok ellen 2–0-ra megnyert Eb-selejtezőn szerzett gólja után a pihenőjét tölti, a Sepsi OSK ellen így az a Roko Baturina kezdett elöl, aki az elmúlt időszakban kölcsönben a szlovén MK Maribornál, legutóbb a spanyol másodosztályú Racing Santandernél szerepelt, és normál esetben aligha számolna vele a szakmai stáb.

A Sepsiben három magyar futballista is a kezdőben kapott helyet, a védő Tamás Márk, a kapus Niczuly Roland és a korábbi Fradi-kedvenc, Varga Roland is az első perctől a pályán volt. Utóbbit a szünetben lecserélték, a pálya szélén kedélyesen beszélgetett Sztanyiszlav Csercseszovval – az osztrák falucskában megbúvó pályán megrendezett meccs hangulatára mindent lehetett mondani, csak éppen azt nem, hogy feszült lett volna. A hétközi kemény edzésektől mindkét csapat fáradtan mozgott, a Ferencváros első idei gólja pedig nehezen akart megszületni. Hétfőn az NK Rogaska ellen kimaradtak a lehetőségek, ezúttal sokáig tizenegyesből sem jött össze a gól.
A zöld-fehérek dán támadója, Nikolai Baden Frederiksen büntetőt hibázott, a Kristoffer Zachariassen buktatásáért járó tizenegyesnél a bal alsót célozta, pechjére a kapus éppen abba az irányba rugaszkodott el.

A fülledt idő miatt a játékvezető többször is ivószünettel szakította meg a játékot, a hőség az égboltra kúszó felhőktől sem lanyhult. A magyar bajnok a hajrában végül mégis megszerezte idei első gólját, a találatot az elmúlt idényben kiegészítő embernek számító Xavier Mercier és Carlos Auzqui hozták össze, előbbi laposan centerezett, utóbbi a tizenhatoson belülről jobbal a kapu jobb oldalába vágta a labdát, ezzel a Ferencváros 1–0-ra megnyerte a Sepsi OSK elleni mérkőzését.

A zöld-fehérek csütörtökön ebéd után hazaindulnak, a játékosok néhány nap szabadságot kapnak, hogy a jövő hét elején újabb ausztriai edzőtáborba utazzanak. A szlovén határ közelében lévő Bad Radkersburg helyett ezúttal az ország másik felében lévő Tirol lesz az úti cél, a július 4-éig tartó táborozás alatt a tervek szerint az azeri Qarabaggal és az osztrák Salzburggal is megmérkőznek. Sztanyiszlav Csercseszov akkor már a válogatott futballistákra is számíthat, több mint fél tucat játékos tér vissza, így az utazó névsor alaposan átalakul(hat) a második edzőtáborra.

Még több sport…