2024. július 27. (szombat) 09:34

A kapuban Gulácsi

Hétfő este érkezett meg a magyar labdarúgó-válogatott Németországba az Európa-bajnokságra. A csapat főhadiszállása egy bajor falu, Weiler im Allgäu, ahol magyarok is élnek, akik történelmi élménynek nevezték azt, hogy az ő falujukban fognak lakni Marco Rossiék. A Nemzeti Sportnak  Gulácsi Péter nyilatkozott, aki kilenc éve él Németországban, és bízik benne, hogy feledhetetlen torna vár rá.

– Lipcsében az utolsó bajnoki mérkőzésünkön már nem védtem, az Írország elleni idegenbeli felkészülési találkozónkig három és fél hét telt el. Ez nem kevés idő tétmérkőzés nélkül. Minden perc, amit az ember a pályán tölt, segít felvenni a ritmust, felfrissíti az automatizmusokat, amelyek elengedhetetlenek a jó teljesítményhez. Izrael ellen kilencven percet védtem, kár lenne tagadni, jót tett a lelkemnek.

– Az Írországban kettő egyre elveszített találkozón akadozott a gépezet. Mi változott néhány nap alatt?
– Szombaton már valóban sokkal dinamikusabban játszottunk. Megvoltak az ütemváltásaink, jobban megéreztük, mikor van szabad terület a rivális védelme mögött, sok helyzetet alakítottunk ki. Az írek elleni meccsbe még fáradtan mentünk bele, mivel az előtte lévő nyolc-kilenc napban keményen dolgoztunk Telkiben, egyáltalán nem lepett meg, hogy fásultabban mozogtunk. Sok minden jól működött, de nem mondanám, hogy százszázalékosan elégedett voltam. Mi, kapusok abban a pozícióban vagyunk, hogy hátulról olyasmit is látunk, amit a mezőnyből nehéz kiszúrni. Debrecenben is voltak olyan játékhelyzetek, amelyeket az előttünk álló napokban mindenképpen ki kell javítani. Ezeket muszáj megbeszélnünk, hiszen a tornán elengedhetetlen, hogy az erősebb csapatok ellen sokkal stabilabbak legyünk.

– A felkészülés első szakaszában, már Telkiben is sokat beszélgettek a csoportellenfelekről vagy a riválisokra hangolódást inkább a torna helyszínére érkezve kezdik?
– Mindhárom válogatottat ismerjük, tudjuk, milyen karakteres együttesek várnak ránk. A svájci és a német válogatott szereti, ha nála van a labda, ha uralja a mérkőzést, diktálja a tempót. A skótok erősek, hasonló a stílusuk, mint az íreké. Keresik a párharcokat, szeretik az intenzív futballt, szögletek, szabadrúgások után rendkívül veszélyesek. Még véletlenül sem olyan mérkőzésekre számítunk, mint az Izrael elleni, amelyen mi birtokoltuk többet a labdát és irányítottuk a játékot. Az Európa-bajnokságon ez másképpen lesz!

– Többnyire védekezni kell?
– Biztos vagyok benne, hogy sokkal többször szorítanak be bennünket a kapunk elé, többször kell mélyen védekeznünk. Ezért is lesz fontos, hogy a három évvel ezelőtti Európa-bajnoksághoz képest többet legyen nálunk a labda, hiszen ezzel energiát tudunk spórolni, mert ha mi passzolgatunk, levegőhöz juthatunk. És ha levegőhöz jutunk, a védekezésre is több erő marad. Különböző harcmodorú ellenfelek várnak ránk, de nincs mitől tartanunk. Felkészültünk a kihívásokra, megfelelő állapotban utaztunk el Németországba.

– A hétfői landolást követően mi a következő néhány nap legfontosabb feladata? Már csak a frissítésen van a hangsúly, fejben megfelelően felkészülni a szombati rajtra?
– Ahogy mondani szokták, éles hét áll előttünk. A csapat hangulatának jót tett az Izrael elleni siker, mégiscsak jobb győzelemmel elindulni egy ilyen tornára. Szombaton már tétre megy a játék, Svájc ellen nem lehet hibázni, ezzel mindannyian tisztában vagyunk. Néhány taktikai elemet még mindenképpen finomítanunk kell, de bízom benne, hogy szombatra csúcsformába kerülünk, és így vághatunk neki az első meccsnek.

 

Még több sport…