2024. szeptember 20. (péntek) 06:36

Aranyérmes a párbajtőr válogatott

Drámai csatában a magyar férfi párbajtőrcsapat aranyérmet nyert a párizsi olimpián, miután a döntőben aranytussal 26:25-re legyőzte a tokiói aranyérmes japán együttest.A magyar csapat ugyanazzal a türelemmel, fegyelemmel vívott, mint az előző két mérkőzésén, csak éppen az ázsiaiak is elemezték a mieinket, és sokkal óvatosabban támadtak.

Siklósi Gergely és Koch Máté is megnyerte a saját asszóját, és még azután is vezettünk, hogy Andrásfi Tibor 4:2-re elvesztette a sajátját Komata Akira ellenit. Dancsházy-Nagy Tamás ekkor döntött úgy, hogy cserél, Andrásfi helyére Nagy Dávid érkezett, aki rengeteget tett azért, hogy itt legyen az olimpián ez a csapat, megérdemelte a lehetőséget.

A mieink abból is jól jöttek ki, hogy a francia drukkerek elkezdték ünnepelni a 200 méter vegyes úszást távolban megnyerő Léon Marchand-t, még a Marseilles-t is elénekelték, szerencsére Koch közben szerezte a tusokat. Nagy Dávid is remekül kezdett, Kanót kétszer is gyorsan megszúrta, végül 2:2-re zárta első párizsi asszóját, és az utolsó körnek három tus előnnyel mehettünk neki.Ekkor jött némi rövidzárlat Koch Máténál, nem érezte az asszót Jamada Maszaru ellen, egytalálatnyi előny maradt, amit az utolsó előtti páros csatában a remeklő Nagy kettőre duzzasztott.

Siklósi Gergely a Párizsban már egy aranyérmet nyerő Kano Kokival vívott. A japán kezdett jobban, aztán nagyon közel kerültünk az olimpiai bajnoki címhez. A végén Kano mindent egy lapra tett fel, előbb szépített, majd hat másodperccel a vége előtt egyenlített is, az időt lefuttatták a felek, jöhetett a hosszabbítás az első tusig. Siklósi maradt higgadt, és bevitte a győztes találatot.A magyar párbajtőr-válogatott 1972 után nyert újra olimpiai bajnoki aranyérmet a csapatversenyben.

Még több sport…