2024. július 27. (szombat) 06:32

Befut-e az FTC vonat Leveekiusenbe?

FTC vonat

A magyar külügy az összes helyi konzult a német pályaudvarra küldte, hogy segítsék a fradistákat.

Sikerült elérni, hogy a ferencvárosi szurkolók különvonata prioritást élvezzen Németországban, miután a helyi hatóságok szerinte „minden előzetes jelzés nélkül megállították, majd hosszú ellenőrzésnek vetették alá őket”, így nem érték volna el a Bayer Leverkusen-Ferencváros futballmérkőzést – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Mint korábban megírtuk, szerda este nagyjából ezer szurkoló indult vonattal a labdarúgó-Európa-liga nyolcaddöntőjére. A szerelvényt csütörtök reggel állították meg Bad Schandau állomásnál, ahol félezer szövetségi rendőr vizsgálta át az utasokat.

„Amint értesültünk erről, azonnal kapcsolatba léptünk a német rendőrség képviselőivel, és kértük őket, hogy gyorsítsák fel az eljárást, ne veszélyeztessék a ferencvárosi szurkolók időben való megérkezését Leverkusenbe” – mondta a Facebookon közzétett videójában Szijjártó.

„A folyamatos megkeresések hatására valamit sikerült gyorsítani az ellenőrzésen, de ez így is több mint másfél órát igénybe vett, ami nyilvánvalóan nehezen elfogadható, és nehezen tudható be valamifajta baráti, konstruktív együttműködésnek” – tette hozzá.

Szijjártó szerint valamennyit sikerült gyorsítani a folyamaton, így a különvonat már úton van az úti cél felé, azonban a vasúttársaság közlése alapján, ha minden a normális menetrend szerint történne, akkor a drukkerek csak a mérkőzés kezdését követően érkeznének meg.

A miniszter azt is mondta, hogy a magyar külképviselet kapcsolatba lépett és segítséget kért a német vasúttársaság illetékeseitől, akik rendkívül konstruktívan és segítőkészen álltak ehhez a kérdéshez, megadva a prioritást a ferencvárosi szurkolók különvonatának a német vasúti közlekedési hálózatban. „A vasúttársaság jelenlegi várakozásai szerint valamikor 17 óra 48 perc és 18 óra között fog befutni a vonat a leverkuseni pályaudvarra, ami jó reményekkel kecsegtet arra, hogy a szurkolók oda tudnak érni a mérkőzésre” – húzta alá.

A miniszter bejelentette, hogy minden, Leverkusenbe rendelt magyar konzult a pályaudvarra küldtek, így mind ott fogják várni a szurkolókat, hogy a lehető leggyorsabban el tudjanak jutni a leverkuseni stadionba. „Ott helyben a konzuljaink a rendőrökkel és a német hatóságok képviselőivel készítik elő az érkezést, és közbenjárnak annak érdekében, hogy a megérkezés a stadionba időben történjen” – fogalmazott. „Reméljük, hogy most már további fennakadás nem lesz, mindenesetre a német rendőrséggel, a német hatósággal és a német vasúttársasággal is folyamatosan kapcsolatban vagyunk” – mondta. „Zajlik a versenyfutás az idővel. Reméljük, hogy ezt a versenyfutást most mi fogjuk nyerni” – tette hozzá.

A rendőri intézkedésről az Ultrasliberi Hungaria szurkolói csoport egy fotót is megosztott, amelyet később közzétett a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is. Kovács Zoltán azt írta: „Szórakoztok velem: a német rendőrség két órára feltartóztatta a Ferencváros szurkolóit szállító vonatot. Azt mondják, a vonat »veszélyt jelent Németországra«. És még a nyugati »barátaink« mernek leckéztetni minket »demokráciából« és »jogállamiságból«”.

Még több sport…