2024. szeptember 16. (hétfő) 21:12

Berlin anno: sport és terror

Közép-Európa legnépesebb metropoliszának magyar vendégei 2023-ban is lépten-nyomon találkozhatnak a császári-birodalmi múlt emlékeivel. A frissen átadott berlini Humboldt Forumba betérő turisták sem árt, ha tudják, hogy az 1916-ban {a háború miatt} elmaradt berlini nyári ötkarikás játékok után két évtizeddel, 1936-ban lehetett olimpia házigazdája a náci rezsim centruma. A 24 hónap alatt felhúzott, s a kontinens legkorszerűbb sportlétesítményének címével büszkélkedő Olympiastadionban – melyet műemléki jellegét megőrizve, tejesen modernizálva 2004-ben adtak át ismét – a magyar atléták is rengeteg érmet szereztek.

A békés, nemzetek közötti viadal során tesztelték először az élő televízió közvetítést a Spree partján. Majd horogkeresztes parádékkal, népünnepélyekkel köszöntötte a hitleri birodalom 1937-ben Berlin 700. születésnapját. Az erődemonstráció egyszerre szólt az antifasiszta belső ellenzéknek és a külföldi kritikusoknak. A németországi lágerek már kezdtek benépesülni elhallgatásra kényszerített polgárokkal, s mind többen menekültek el a Führer diktatúrája, a megalázó törvények elől.

Ausztria és a Cseh-Morva régió Németországhoz csatolása 1938-ban, akárcsak a novemberi „kristályéjszaka” már előre vetítette az 1939. szeptember 1-én kitörő második világháború poklát. A zsidóellenes nyílt pogromok, a zsinagógák lángba borítása a német történelem leggyalázatosabb fejezete. Az élelmiszerracionalizálás és az 1940-től szórványos, majd 1943-tól mindennapos bombázások a berliniek életét is pokollá tették. A sztálini csapatok 1945 tavaszán, komoly véráldozat árán foglalták el Berlint.

Még több sport…