2024. július 27. (szombat) 02:51

Berlini tréner keringő

Hertha

A német elsőosztályú labdarúgó bajnokság márciusban több százezer drukkert csábít hétvégente az arénákba. Friss levegő grátisz! Míg az Union Berlin gólmentes rangadót vívott a kölni vendégekkel, addig a másik fővárosi klub hatalmas zakóval térhetett vissza múltkor a Spreehez. Ám szombaton 1:1-es döntetlent értek el az Olympiastadionban a mainzi fiúk ellen a Hertha BSC hősei.

A 23. járéknapon, egy hete Leverkusen – Hertha BSC 4:1. A Bundesliga leggólerősebb meccsén akkor ismét leszerepelt Drádai Pál egykori csapata. Ám március 11-én 1:1-es döntetlent értek el az Olympiastadionban a mainzi fiúk ellen. Noha Király Gábor erősségű portása már régen nincs a west-berlini stoplis brigádnak. A trénerek egymásnak adják a kilincset, ám így is gyakorta fenyegeti a kék-fehéreket a másodosztályba való lezüllés réme.
Apropó edzők! Mint emlékezetes Jos Luhukay 2012 derekán vette át az – anno alapításának 120. évfordulóját ünneplő – foci team irányítását. Harmincegy hónap után adta át a staféta botot a Hertha hajdan sikeres és népszerű magyar játékosának.
Dárdai remekül dolgozott. Bő négy év után Palit Ante Čović váltotta a kispadon – szinte csak percekre… Gyalázatosan rövid ideig bírta a Spree-parti strapát az egykori világbajnok labdarúgó, Jürgen Klinsmann is. Távozása 2020 februárjában drámai volt: ma a dél-koreai válogatott jól fizetett trénere a germán szakvezető. Azóta féltucat edzőt „fogyasztott el” a hullámzó színvonalon gurigázó stoplis brigád. Alexander Nouri két hónap után került lapátra, s Bruno Labbadia sem tudott megmelegedni a kispadon. Az itáliai vendégmunkások gyermekéből Bundesliga sztárrá, majd edzővé lett – most 57 esztendős – Brunótól ismét Pali vette át a fővárosi csapat karmesteri pálcáját. Dárdai 2021-ben januártól novemberig dirigált. Utódja, alig negyed évre Tayfun Korkut lett, akit Felix Magath követett tíz hétre. A Hertha BSC elsőosztályú klub maradt az aktuális 2022/23-as idényben is. A berlini kék-fehérek edzője tavaly nyár óta Sandro Schwarz. Teamje a 24. játéknapon, e hétvégén 1:1-es csatát vívott a manzi riválisokkal.

Még több sport…