2024. július 27. (szombat) 04:49

Bobic berlini bukása

A 37-szeres korábbi német válogatott labdarúgó – a több nyelven beszélő – Fredi Bobic horvát apa és szlovén édesanya gyermekeként született Tito tábornok hajdani birodalmában. Ám pályafutását nem Jugoszláviában kezdte, hanem a VfR Bad Cannstattban. Onnan igazolt a tekintélyes, sváb VfB Stuttgart ificsapatához.

Mára már történelem a sporttitán életrajzában, hogy előbb a TSF Ditzingennek, majd a Stuttgarter Kickersnek adták kölcsön. Fredi anno a másodosztályban futószalagon ontotta a gólokat, éppen ezért a VfB visszahívta őt. Bobic nem akármilyen módon mutatkozott be a Bundesligában: első hét bajnokiján egyaránt gólt szerzett, és mindössze fél év után, fiatalon felhúzhatta magára a címeres mezt a magyarok elleni, budapesti válogatott mérkőzésen… Szóval olyan rangos, tehetséges szakvezetőt {Sport-Geschäftsführer} menesztett 2023 elején a Hertha BSC, aki már évtizedeken át bizonyította, hogy érti mesterségét. A gyepen és a kispadon, az öltözőben és az íróasztal fiókos oldalán is.

Ám most ismét odahaza veszítettek (0:2-re az Union B. ellen) és ebbe beletört a szimpatikus menedzser bicskája. Pokoli képzavarral: túl nagy fába vágta a fejszéjét, amikor a 2021/2022-es idényben elvállalta a west-berlini lúzerek megmentését. A jelenlegi tabellán csupán 17. stoplis brigádja – az élen „természetesen” az FC Bayern, s meglepetésre a rivális Union Berlin. Ezen fővárosi klub legközelebb a mainzi fiúkat vendégeli meg a Spreenél. Talán folytatódik sikerszériájuk. Bezzeg gyengén muzsikál már hónapok óta a Hertha. Lapátra is került február küszöbén a peches team frontembere: Fredi Bobic. Az 52 éves szakvezető „bűne”, hogy csapata tartósan hátul kullog a toplistán. Most is a másodosztály réme fenyegeti a fiú kórust. Anno a balkáni sportvezér által menesztett Dárdai Pál is csak egy időre tudta gatyába rázni a szellemtelenül focizó, jelenleg 20:32-es gólaránnyal szomorkodó bagázst. Szombat délután Eintracht Frankfurt kontra Hertha összecsapás borzolja majd a drukkerek idegeit.

Még több sport…