2024. július 27. (szombat) 08:45

Bundesliga: élen az FC Bayern

Noha a müncheni focisták az idei második meccsükön is csak 1:1-es döntetlent értek el – kedden a kölni stoplis brigád ellen – még mindig tartósan vezetik az első osztályú német labdarúgó bajnokság toplistáját. 2023 elején dobogós a lipcsei és frankfurti team is.

Az RB Leipzig azért turbózhatta fel magát a germán élmezőnybe, mert idegenben fél tucatszor rezegtették meg a kék-fehér (sápadt) FC Schalke fiúk hálóját. Végeredmény 1:6. Így momentán a Bayern München az éllovas 51:15-ös gólaránnyal. A szintén dobogós szászországi/lipcsei klub eddigi 37:23-as eredménye sem rossz. Hoffenheim – Stuttgart 2:2. Király Gábor és Dárdai Pál egykori, Spree-parti csapata idén (is) bénázik. Januárban, a 17. játéknapon öt gólt kaptak. Ráadásul odahaza. Hertha BSC kontra WfL Wolfsburg 0:5.

Szóval a jubileumi, 60. Bundesliga szezon tabelláján a bajor, szász és hesseni stoplis brigádok mögött az Union Berlin a negyedik. A földrajz és a sport szerelmesei eltöprenghetnek most azon, hogy alig három évtizeddel a két német állam újraegyesítése után a fociban már emancipáció van az ős-NSZK és az ex-NDK között. Hiszen a müncheni, Majna-parti klubok nyugatnémetek, míg a lipcsei és kelet-berlini labdarúgó egyesületek a volt DDR tájain tréningeznek. Aki azt gondolja, hogy – lassan – 34 esztendővel a berlini fal leomlása után ennek nincs már jelentőssége, az még nem járt Wessi kontra Ossi meccsen. A 18 elsőosztályú klub közül csupán kettő képviseli a volt NDK-t, s e duó (RB Lepzig + 1. FC Union Berlin) focistái a nyugati profik és idegenlégiósok között is megállják a helyüket!

Még több sport…