2024. július 22. (hétfő) 10:09

Dujshebaev lehet a Szeged új edzője

A kirgiz-spanyol Talant Dujshebaev lehet a bajnoki címvédő OTP Bank-Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának vezetőedzője – a Wyborcza című lengyel lap hétfői cikke szerint, amit az MTI szemlézett.

A beszámoló úgy fogalmaz: Talant Dujshebaevnek konkrét ajánlata van a szegedi klubtól, és vele tartana két fia, a balátlövő Daniel Dujshebaev és a jobbátlövő Alex Dujshebaev is.

Jelenleg mindhárman a komoly anyagi gondokkal küzdő lengyel bajnok Lomza Industria Kielce alkalmazásában állnak.

A cikk szerint legkésőbb a jövő hétig ki kell derülnie, milyen pénzügyi háttér áll majd rendelkezésre a következő szezonban Kielcében, mert ha nem lesznek adottak a feltételek, mindhárman távoznak, és igent mondanak a szegedi ajánlatra.

A Kirgizisztánban született Talant Dujshebaev korábban szovjet, majd orosz, később spanyol válogatott volt, olimpiai és világbajnoki aranyérmet is szerzett. A BEK-et kétszer, a Bajnokok Ligáját vezetőedzőként a spanyol Ciudad Real, majd a Kielce együttesével összesen négyszer nyerte meg.

Dujshebaev a magyar kézilabdasportban sem ismeretlen, hiszen 2014 októberétől 2016 februárjáig ő volt a magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya, de rendkívül felforgatott, tartalékos, megfiatalított kerettel utazott a 2016-os olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságra, ahol csupán a 12. helyen végzett a csapat, így lemaradt az olimpiai selejtezőtornáról, a trénert pedig menesztették.

Fiai közül mindketten kétszeres Európa-bajnoknak mondhatják magukat, és jelenleg is tagjai a spanyol válogatottnak az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

Szegeden november elején jelentették be, hogy a szezon végén távozik a 2013-ban kinevezett spanyol szakvezető, Juan Carlos Pastor

Még több sport…