2024. szeptember 16. (hétfő) 20:57

EB – Miért esett ki a magyar csapat?

A németországi labdarúgó Európa-bajnokság harmadik csoportköre nem. foci szépségét hozta el.Európa nagycsapatainak – egy kivételével – nem volt kedve sem küzdeni, sem játszani. Már nem is vitatható, hogy a négy legjobb harmadik továbbjuttatása a csalások és a bunda melegágya. Kár, hogy az UEFA ezt az EB előtt nem mérte fel. S ez többek között a magyart válogatott továbbjutásába is került.

A 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság lebonyolítása gyakorlatilag megbukott, bár az előző két EB hasonló szisztéma szerint zajlott. Egy 24 csapatos tornán nem lehet másképp kialakítani a legjobb 16 mezőnyét, csak ha a hat négyes csoport négy legjobb harmadikja is továbbjut.

A németországi Eb utolsó csoportkörében egy olyan esélyesebb csapat volt (Spanyolország), amelynek az utolsó fordulóban mindegy volt az eredmény, mégis nyert. Tegyük hozzá: a spanyol szövetségi kapitány szinte a teljes kezdőcsapatát lecserélte, de az albánok elleni 1-0-s győzelem még így is összejött a spanyoloknak.

Anglia, Románia, Szlovákia, Franciaország, Belgium, és Portugália látványosan fordítottak hátat a sportnak, a sportszerűségnek, a focinak, s erre korábban nem volt példa. Márpedig most a már nyeregben lévő együttesek matekoztak, hogy a nyolcaddöntőben kivel szeretnének játszani.

A portugálok már a meccs előtt tudták, hogyha vesztenek, nem a magyarokkal, hanem a szlovénokkal játszanak. Tudták azt is, hogy a magyar csapat június 23-án, vasárnap játszotta utolsó csoportmeccsét a skótok ellen, míg a szlovénok június 25-én. A nyolcaddöntó július 1-re esett, ezen a szinten nagyon nem mindegy, hogy az ellenfél játékosai mennyit tudnak pihenni. A portugálok osztottak, szoroztak, s kiválasztották maguknak a szlovéneket. Valószínűleg nem féltek tőlünk, csak felmérték, hogy mi jóval többet pihenhetünk, mert vasárnap óta nem játszottunk.

Még több sport…