2024. szeptember 20. (péntek) 22:33

Esélyünk sem volt

A magyar válogatottnak ezen a délutánon esélye sem volt a svájciak ellen. A védelem már az írek ellen is bizonytalankodott, akkor még rá lehetett fogni a felkészültség okozta fáradtságra, fásultságra, most nincs rá magyarázat. Márpedig stabil védelem nélkül a sokkal jobb erőből álló csapatok ellen nincs esélyünk.

A svájciak elleni Eb-nyitány elején,  a Bundesliga-4. RB Leipzig kulcsemberét, a lassan reagáló Willi Orbánt faképnél hagyta a bolgár Ludogorec 27 éves csatára, a most másodszor válogatott Kwadwo Duah, Kerkez Milos pedig nem lépett ki idejében a védővonalból (de könnyen lehet, hogy Lang Ádám is beragadt), így a partjelző hiába jelzett lest, a VAR megmutatta, hogy a balhátvédünk beragadt. A második svájci gól előtt pedig Szalai Attila rossz passza után Nagy Ádám elveszítette a labdát a tizenhatosunkon belül, majd nem léptünk ki a távolról tüzelő, egyébként kiválóan játszó Michel Aebischerre.

Ugyanakkor az ilyen mérkőzéseken, az elöl adódó kevés lehetőséggel is jól kellene sáfárkodni ahhoz, hogy meglepetést tudjunk szerezni. Most az első félidőben az egyetlen lövésünknél, Sallai Roland jobb oldali kísérleténél lecsúszott a lábáról a labda, nem akadt be úgy, mint az Eb-selejtezőn a szerbek ellen. Willi Orbán fejese pedig erőtlen volt Szoboszlai Dominik beadásánál. A második félidőben Varga Barnabás első, tiszta helyzetéből sem lett gól, mert a fejese mellé ment. A svájciak szerencsére a második félidőben kicsit belealudtak a meccsbe, és a második Varga-fejes már célba ért. Lerántani sem tudták a Fradi csatárát Szoboszlai mesteri beadásánál. Varga így rögtön pályafutása első Eb-meccsén gólt tudott szerezni.

Ez a gól kicsit visszaadta a hitünket, és innentől a szerencse is kezdett mellénk pártolni, például Dan Ndoye megpattanó lövésénél, amit Orbán blokkolt, vagy később, amikor a már földön ülő Gulácsi Péter lábbal még ki tudta piszkálni a labdát, aztán pedig a csereként beálló Dárdai Márton is mentett a gólvonalról.

A második félidőben már sokkal többet mentek előre a védőink is, és azzal, hogy a balhátvéd Kerkez helyére beállt a csatár Ádám Martin, s a szintén támadó Sallai lett a bal oldali szárnyvédőnk, jókora kockázatot vállaltunk védekezésben. Ami persze érthető volt adott helyzetben, hátrányban, de ennek az lett a vége, hogy a svájciak a harmadik góljukat is megszerezték, és összességében teljesen megérdemelten győztek 3–1-re.

Még több sport…